» » De toekomst van televisie en online video

De toekomst van televisie en online video

Geplaatst in: Technologie | 0

Online media trends

Het komt tegenwoordig steeds minder voor een gezin gezellig met zijn allen naar de televisie kijkt. Tegenwoordig bekijkt de één een film op Netflix via zijn laptop, de ander bekijkt een video via YouTube op zijn telefoon.. En dan ligt de tablet vaak ook nog voor het grijpen op de bank. Er is veel veranderd sinds de technologie zulke grote sprongen heeft gemaakt de afgelopen jaren. Hoe gaat de reguliere televisie hier mee om? We bespreken de trends en hoe de komende jaren er uit gaan zien voor de oude vertrouwde tv.

OTT-platforms

De opkomende trend van OTT-platforms (Over-The-Top Video Content), zoals Apple TV, Netflix, NLZiet en Videoland zal zeker nog aanhouden de komende jaren. Deze platforms krijgen een steeds groter marktaandeel, die op zijn beurt weer wordt afgesnoept van de lineaire (reguliere) televisie. Smart-TV’s bieden tegenwoordig ook TV-apps aan die online de content aanbieden die voorheen alleen op de televisie werd geboden. Hierdoor is de drang en noodzaak om de tv aan te zetten een stuk kleiner geworden. Je kunt immers je favoriete programma ook op een later moment terugkijken.

Maar ook YouTube heeft zich de afgelopen jaren als een steeds belangrijker medium in de mediawereld weten te vestigen. Vooral in de leeftijdsgroep tot 25 jaar is YouTube zeer machtig en het voornaamste platform onder jongeren. De trend laat vooral zien dat veel jongeren zelf willen bepalen wanneer zij iets willen zien, zoals dit mogelijk wordt gemaakt bij YouTube en andere video-on-demand.

Daling televisiekijkers

In 2015 werd er gemiddeld nog 180 minuten (3 uur) tv gekeken per dag. In 2019 is dit minder dan 150 minuten (2,5 uur). Deze trend lijkt zich door te zetten, waarbij mensen steeds minder kijken naar de lineaire televisie. Tevens daalt het aantal tv-aansluitingen in Nederland ook nog steeds. Daarentegen komen er wel steeds meer huishoudens bij in ons land. Dit impliceert dat de televisie in vraag afneemt.
De totale inkomsten uit reclames uit televisie stijgen daarentegen nog wel. Maar het is de vraag hoe lang dat nog zal aanhouden. Het aantal kijkminuten staat immers vaak parallel aan de mogelijke inkomsten aan advertenties en reclames via tv.

Steeds sneller internet

Sinds 2017 is de snelheid van het internet maar liefst 30% sneller geworden. Daarnaast lijkt het periodiek uitvallen van de verbinding ook toe te behoren aan het verleden. Hierdoor wordt streamen steeds eenvoudiger, zonder dat je lang hoeft te wachten of dat je verbinding tussentijds uitvalt. Netflix biedt daarnaast ook de mogelijkheid om films en series vooraf te downloaden en later offline te bekijken. Op deze wijze hoef je onderweg niet te downloaden en gebruik je geen kostbare mobiele data.

Trends en verwachtingen

Verwacht wordt dat in 2021 maar liefst 80% van het internetgebruik via video zal zijn. Dit houdt in dat video nog meer zal verschuiven naar laptop, tablet en mobiel gebruik. Om dit proces enigszins te vertragen blijven de televisies zich wel steeds meer verbeteren. De 8K OLED-televisie moet er voor gaan zorgen dat de mensen er voor kiezen om naar de televisie te blijven kijken. Nog hogere resolutie en een geoptimaliseerde kijkervaring. De vraag is nog wel of het menselijk oog daadwerkelijk een kwaliteit hoger dan 4K kan waarnemen. Daarnaast staat de vooruitgang voor kleinere devices ook niet stil en zal deze gebruikservaring zich ook blijven verbeteren.

Hoe kan de tv zijn positie terug veroveren?

Of de oude vertrouwde kijkbuis zijn positie terug kan veroveren valt te betwijfelen. De toekomst van televisie in Nederland ligt ‘m vooral in het aanbieden van ‘must see now-tv’. Televisie die enkel op een specifiek moment bekeken kan worden. Zit je dan niet op de bank te kijken, dan mis je dus daadwerkelijk de uitzending. Daarnaast is er een waardevol Nederlandse niche aan televisie-formats. Denk bijvoorbeeld aan Penoza, Luizenmoeder, Boer zoekt vrouw en Flikken Maastricht. Deze formats hebben hun succes bewezen op de Nederlandse tv en staan garant voor succes. Daarbij geldt zoals in veel gevallen; kwaliteit boven kwantiteit.