» » Een webshop opstarten doe je zo!

Een webshop opstarten doe je zo!

Geplaatst in: Zakelijk | 0

webshop startenHeb jij er altijd al van gedroomd om een eigen webshop op te zetten? Dan is het daar nu het juiste moment voor. Je moet natuurlijk wel het juiste product op de markt brengen, zodat je genoeg omzet kan draaien. Maar wat komt er nog meer bij kijken? Hieronder vind je een checklist met alle stappen die je moet doorlopen voordat je met een eigen webshop begint. 

 

  1.   Kies een bedrijfsnaam

Elke onderneming/webshop heeft natuurlijk een naam nodig. Het is belangrijk dat deze zo origineel mogelijk is, zodat er geen verwarring is met andere webshops. 

 

  1.   Een rechtsvorm kiezen

De tweede stap is het kiezen van een rechtsvorm. De rechtsvorm hangt af van jouw situatie. Ga je alleen ondernemen? Of heb je nog een partner? De rechtsvormen waar je onder andere uit kunt kiezen zijn: een eenmanszaak, cv, bv, nv, vof of maatschap.           

 

  1.   Inschrijven bij de KvK

Als je een bedrijfsnaam en rechtsvorm hebt gekozen, kun je de webshop gaan inschrijven. Elke onderneming moet namelijk worden ingeschreven in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Je kunt op de website van de KvK gemakkelijk een afspraak maken. 

 

  1.   Domeinnaam registreren

Na het inschrijven bij de Kamer van Koophandel, moet je ook een domeinnaam hebben voor jouw webshop. Deze moet ook origineel zijn om verwarring te voorkomen. Je kunt het beste zo snel mogelijk jouw domeinnaam registeren, voordat iemand anders jou voor is. 

 

  1.   Verzekeringen afsluiten

Zorg te allen tijde dat je goed verzekerd bent, bekijk daarom welke verzekeringen voor jou belangrijk zijn om af te sluiten. Denk bijvoorbeeld aan een aansprakelijkheidsverzekering. 

 

  1.   Bankrekening openen

Als je producten of diensten online gaat verkopen. Is het wel handig om een zakelijke bankrekening te openen. Zo houd je makkelijk jouw privé- en zakelijke uitgaven van elkaar gescheiden. 

 

  1.   Website maken

Om producten via een webshop te verkopen, moet je natuurlijk een website aanmaken. Er bestaan bedrijven die deze voor je kunnen maken of je kunt er zelf een aanmaken. Daarnaast moet er een webshop software worden gekozen, zodat klanten producten via de website kunnen bestellen.  Op de website moeten een aantal gegevens altijd worden vermeld, zoals het KvK-nummer, het adres, de contactgegevens en het BTW-identificatienummer. 

 

  1.   Voorwaarden opstellen

Je gaat natuurlijk producten of diensten verkopen, waar voorwaarden aan vast hangen. Om het voor klanten zo duidelijk mogelijk te maken, moet je voorwaarden opstellen en deze op de website vermelden. In deze algemene voorwaarden zijn bijvoorbeeld de leveringsvoorwaarden en het retourrecht vermeld. 

 

  1.   Bepaal betaal- en verzendmogelijkheden

De producten moeten natuurlijk betaald worden. Welke mogelijkheden wil je de klant bieden? Ga je alleen werken met iDeal en PayPal? Of wil je klanten ook achteraf laten betalen? Hetzelfde geldt voor het verzenden. Met welke aanbieder ga je werken? Dit is ook belangrijk voor het retourneren.