» » Fietsen en bellen: wat mag nu wel en wat niet?

Fietsen en bellen: wat mag nu wel en wat niet?

Geplaatst in: Technologie | 1

Even een appje sturen op de fiets of snel een filmpje opnemen… Dat lijkt nu toch echt verleden tijd. Zoals je wellicht al in de media hebt meegekregen, is het sinds deze zomer verboden om elektrische apparaten vast te houden tijdens het fietsen. Deze wet is officieel in werking getreden sinds 1 juli 2019. Deze regel geldt ook wanneer je gebruik maakt van een bromfiets, scooter, quad of een segway. Word je toch staande gehouden door de politie? Dan kun je een fikse boete verwachten van maar liefst € 95. En dat is natuurlijk zonde… Daarom leggen wij je precies uit waar je rekening mee dient te houden om dit te voorkomen!

Wat valt onder elektrische apparaten?

De mobiele telefoon en een tablet worden onder andere bestempeld als elektrische middelen. Maar bijvoorbeeld ook een navigatiesysteem of een muziekspeler vallen onder deze categorie. In principe valt alles wat je ogen zal afleiden van de verkeerssituatie onder deze noemer.

Wat wordt wel geaccepteerd?

  • Je kunt uiteraard wel je mobiel of navigatiesysteem in een houder op de fiets plaatsen. Zo ontvang je geen onnodige boete en kun je alsnog gebruik maken van je favoriete apparaten.
  • Het vasthouden van je favoriete gadget is daarentegen wel mogelijk wanneer je stil staat. Op het moment dat je in beweging komt, dien je het weer netjes en veilig op te bergen.
  • Handsfree bellen of muziek luisteren is met behulp van oordopjes tevens mogelijk. Houd er wel rekening mee dat je via de knopjes aan het snoertje het apparaat kan bedienen.
  • Spraakbediening is uiteraard ook geaccepteerd en brengt veel gebruiksgemak met zich mee.

Wat word niet geaccepteerd?

  • Het klemmen van je telefoon tussen hoofd en schouder wordt niet toegelaten en bestraft met een boete.
  • Eventjes snel kijken op je telefoon is er ook niet meer bij. Zolang jij in beweging bent, dien je je focus volledig te leggen op het verkeer. Zo voorkom je ongelukken voor jezelf maar ook voor anderen.

Het wordt wel aanbevolen om maar één oordopje te gebruiken, of om het volume wat lager te zetten. Zo heb je nog steeds de mogelijkheid om belangrijke geluiden uit het verkeer mee te krijgen, maar ook te genieten van je favoriete muziek!

  1. […] cardio meer jouw ding is, probeer dan zeker Strava! Deze app is ideaal voor alles wat met fietsen of hardlopen te maken heeft. Met behulp van de GPS van je telefoon houdt de app je ritten bij en […]