» » Opstellen van een testament: wat kan je verwachten?

Opstellen van een testament: wat kan je verwachten?

Geplaatst in: Geldzaken | 1

Je testament opstellen is één van die dingen waar je liever niet te veel over na wilt denken, maar wel erg belangrijk is. In een testament leg je vast wie je erfgenamen zijn en wie wat krijgt na je overlijden. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: wel of geen testament? Als er geen testament is bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Als je wel een testament wilt, wordt deze opgesteld door een notaris. In dit artikel leggen wij jou uit waar je rekening mee moeten houden als je een testament op wilt stellen. 

Wat leg je vast in het testament? 

Voordat je naar de notaris gaat bedenk je voor jezelf wat je wilt dat er gebeurt met jouw vermogen. Misschien wil je wel iemand uitsluiten, geld aan goede doelen geven of al het geld aan uw partner nalaten. Heeft iemand een schuld bij jou? Je kunt er dan voor kiezen om deze schuld kwijt te schelden in uw testament. Een testament bevat niet alleen informatie over wat er met je geld gebeurt, maar ook met je eigendommen zoals huizen of aandelen. Het testament is privé, niemand heeft het recht om je testament in te zien zolang je leeft. De notaris heeft een geheimhoudingsplicht, hij mag dus met niemand praten over wat er in jouw testament staat. 

Kosten voor het opstellen van je testament 

De kosten van een notaris voor het opstellen van een testament lopen enorm uiteen. Zo vraagt de één € 200 terwijl de andere € 800 vraagt. Het loont dus om voldoende onderzoek te doen. Bij goedkoopste notaris kun je de kosten van de notarissen bij jou in de buurt vergelijken.  Het is ook zeker belangrijk om naar iemand te zoeken waarbij jij je prettig voelt. Je gaat immers persoonlijke informatie moeten delen. Kosten zoals het inschrijven in het Centraal Testamentenregister worden meestal al opgenomen in de offerte van de notaris. 

De rol van de notaris

De notaris adviseert je over de mogelijkheden die je hebt en de (fiscale) gevolgen voor je erfgenamen. Hij of zij helpt je om de juiste keuzes te maken. Om een testament op te stellen moet je wilsbekwaam zijn. De notaris zal hierover oordelen. Een testament opstellen gebeurt via de volgende stappen: 

  1. Afspraak maken met je notaris 
  2. Leg je situatie en wensen uit aan de notaris
  3. De notaris vertelt jou de gevolgen van je wensen 
  4. De notaris vertaalt je wensen naar juridische bepalingen
  5. Na dit gesprek krijg je een voorlopig  testament
  6. Tijdens een tweede afspraak ga je nogmaals over het testament heen en wordt het testament officieel gemaakt door een handtekening
  7. Nu wordt het testament ingeschreven bij Centraal Testamentenregister
  8. Je krijgt een kopie van het testament thuis en het origineel bewaart de notaris in een kluis. 

  1. […] te belangrijker om die keuzes en wensen op papier te zetten. Hetzelfde geldt voor het opstellen van een testament. Alleen op die manier kunnen de nabestaanden jou het afscheid geven dat je zelf voor ogen […]