» » Wat is 5G internet?

Wat is 5G internet?

Geplaatst in: Technologie | 1

We hebben er waarschijnlijk allemaal al van gehoord; 5G internet. Of het nu positieve of negatieve berichten zijn, de vijfde generatie mobiele netwerken heeft nu al naam gemaakt. De opvolger van de vierde generatie laat echter nog even op zich wachten.

In vergelijking met zijn voorganger zal de vijfde generatie mobiele netwerken nóg sneller zijn, kan het meer data versturen en is het netwerk een heel stuk betrouwbaarder. Daarnaast zal vertraging van het netwerk minder snel voorkomen vanwege de grotere bandbreedte die beschikbaar is op dit netwerk. Het huidige 4G netwerk kan de groeiende vraag simpelweg niet meer aan. Zeker als de trend zich blijft doorzetten waarin steeds meer machines en apparaten met elkaar zijn verbonden via het internet.

Lancering van het netwerk wordt echter pas verwacht ná 2020. Commercieel gebruik wordt pas een stuk later verwacht. Naar verwachting zal ergens eind 2021 of begin 2022 5G daadwerkelijk worden geïntroduceerd aan de Nederlandse eindgebruiker. Op 9 juli 2019 is de eerste succesvolle test al reeds uitgevoerd in Maastricht. De vervolgtesten zullen de komende jaren verder worden uitgevoerd in Groningen. Deze noordelijke provincie wordt namelijk als testgebied gebruikt om 5G internationaal te gaan testen. Het is daarmee het eerste plattelandsgebied binnen Europa waar grootschalig zal worden getest.

Hoe snel is 5G internet?

Het netwerk heeft de mogelijk om een snelheid van 100 GB per seconde te realiseren. Maar het is nog even afwachten wat de daadwerkelijke snelheid zal zijn. Hiermee is het tot wel honderden keren sneller is dan het huidige 4G netwerk. Je zult nu films in een keer kunnen binnenhalen zonder dat je hoeft te wachten. Je favoriete album is ook binnen een fractie van een seconde gedownload.

Wanneer komt 5G in Nederland?

De Europese Unie heeft op dit moment drie frequentiebanden beschikbaar gesteld voor het 5G-netwerk; 700 Mhz, 3,5 Ghz en 26Ghz. De Nederlandse overheid moet echter nog bepalen welke frequentieband zal worden gebruikt voor Nederland. Uiteindelijk zullen de frequenties waarschijnlijk in 2021 of 2022 worden geveild onder de Nederlandse providers- en aanbieders. Vervolgens zal er daadwerkelijk een 5G netwerk worden opgezet en uiteindelijk worden gelanceerd.

LG introduceerde begin 2019 als eerste een 5G telefoon voor de commerciële markt. Samsung en Huawei zullen daarbij spoedig gaan volgen. Er zijn nog geen berichten vanuit Apple of de iPhone ook 5G als optie zal krijgen in de toekomst. Uiteraard zul je nog geen gebruik kunnen maken van deze functie binnen Nederland. Het heeft dus ook weinig zin om nu direct al een mobiele telefoon te kopen die deze optie biedt.

Is 5G schadelijk voor de gezondheid?

Op dit moment voldoet 5G volledig aan de eisen van de Internationale blootstellingslimieten voor elektromagnetische velden. Dit houdt in dat de blootstelling die vrijkomt bij 5G blijft nog onder de maximaal gestelde limieten blijft waar mensen aan blootgesteld mogen worden. Hiermee ben je dus vooralsnog voldoende beschermd tegen de eventuele gezondheidseffecten. Het gaat hier echter wel om eventuele gezondheidseffecten die tot op heden bekend zijn. Eventuele nieuwe onbekende gezondheidseffecten kunnen op een later moment nog bekend worden.

Dit gehele proces wordt nauwlettend in de gaten gehouden en gecontroleerd door het Agentschap Telecom. Hierbij wordt er zorg gedragen dat alle antennes, maar ook wifi-routers en de straling van mobiele telefoons tezamen nooit mogen resulteren in een bepaalde blootstelling blijven die de normen passeren.

Ben jij elektrogevoelig? Elektrogevoelige mensen ervaren namelijk gezondheidsklachten wanneer zij teveel worden blootgesteld aan bronnen die elektromagnetische velden produceren. Dit kan het leven uiteraard nadelig beïnvloeden. Dit kan uiteindelijk resulteren in diverse lichamelijke klachten, waaronder: spier- en gewrichtspijnen. Maar ook hartritmestoornissen of concentratieproblemen. Wanneer je soortgelijke klachten ook ervaart, kun je het beste terecht bij je huisarts voor advies.

Tips om straling te verminderen

1. Gebruik de speakerfunctie van je mobiel. Hierdoor hoef je je toestel niet tegen je hoofd aan te houden.
2. Gebruik oordopjes met ingebouwd microfoontje. Hiermee kun je ook voorkomen dat je het toestel voor langere tijd dicht bij je hoofd houdt.
3. Een Bluetooth headset of carkit is ook een prima alternatief. De Bluetooth straalt namelijk beduidend lager aantal elektromagnetische velden uit dan de gebruikelijke straling van je mobiele telefoon.
4. Probeer plekken te vermijden die geen optimaal bereik hebben, zoals: auto’s, treinen, kelders, liften etc. Hierdoor is er sterker zendsignaal nodig en zul je een hoger aantal elektromagnetische velden verzamelen.

  1. […] heb je waarschijnlijk heel wat meer nodig. Houd er ook rekening mee dat je thuis natuurlijk niet je 5G nodig hebt, maar gewoon wifi […]