Je hypotheekrente kun je voor maximaal 30 jaar vastzetten, maar is dat ook verstandig? Hier vind je handige tips over hoelang je je hypotheekrente het beste vast kunt zetten.
Hoelang hypotheekrente vastzetten?
Als je je hypotheekrente vastzet, geeft dat jou een bepaalde zekerheid. Je weet dan hoeveel je moet betalen voor je hypotheek in de periode die jij zelf hebt gekozen. Hoeveel jaar je jouw hypotheekrente het beste vast kunt zetten, hangt van bepaalde factoren af.
De eerste factor is hoe belangrijk jij het zelf vindt om zekerheid te hebben over jouw maandlasten. Als dat voor jou geen probleem is, wil je de hypotheekrente misschien wel kort vastzetten. Qua hoogte van de rente is dat interessanter. Let er wel op dat de rente kan gaan stijgen na die rentevaste periode, waardoor je daarna geen zekerheid meer hebt betreft jouw maandlasten.
De tweede factor betreft jouw verwachtingen voor de toekomst. Willen jullie bijvoorbeeld over een aantal jaar het huis verbouwen met het zicht op gezinsuitbreiding? Dan wil je de hypotheekrente misschien wel kort vastzetten, omdat je anders een boete kunt riskeren. Dit komt doordat je tijdens een rentevaste periode, niets mag wijzigen aan jouw hypotheek.
De derde en laatste factor is hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt. Rente kan natuurlijk stijgen, waardoor na de rentevaste periode de vaste lasten zullen stijgen, door de verhoogde hypotheekrente.
Hypotheek vastzetten of niet?
Meestal wordt bij het afsluiten van een hypotheek de hypotheekrente vastgezet voor een paar jaar. Dit biedt namelijk veel meer zekerheid. Doordat de rente vaststaat, weet je hoeveel je moet betalen elke maand of te wel je maandlasten staan vast. Vastzetten biedt dus zekerheid.
Het vastzetten van je hypotheekrente is natuurlijk niet verplicht. Je kunt er ook voor kiezen om dat niet te doen. Je kiest dan voor een variabele hypotheekrente. Denk er wel om dat de rente dan niet vaststaat. Rente kan nog wel eens schommelen, waardoor je de ene maand veel meer moet betalen dan de andere maand. Als je financiële situatie niet zo stabiel is, is een variabele hypotheekrente echt af te raden. Het voordeel van deze soort hypotheekrente is dat je elke maand naar een andere hypotheekverstrekker kunt overstappen en dat geheel boetevrij.
Wil je toch overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, maar wel je hypotheekrente vastzetten? Dan moet je helaas wachten tot de rentevaste periode is afgelopen, mits je geen boete wil betalen. Een tijdje voordat de rentevaste periode afloopt bij de bank, krijg je een voorstel van ze om jouw hypotheekrente nogmaals vast te zetten voor een bepaald aantal jaar. Je hoeft daar niet mee akkoord te gaan, want misschien heb jij een andere periode in gedachten of misschien wil je wel kosteloos overstappen naar een andere hypotheekverstrekker.
Hypotheekrente kort of lang vastzetten?
Hoe langer je jouw hypotheekrente vastzet, hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt. Je betaalt namelijk langer een vast bedrag, waardoor je automatisch ook meer betaalt, dan wanneer je een hypotheekrente kort vastzet.
Kort vastzetten is interessant als je genoeg inkomen hebt en het jou niet uitmaakt hoe hoog je maandlasten elke maand zijn. Als er genoeg binnenkomt, hoef je je ook niet druk te maken over variabele maandlasten. Hoe korter jij jouw hypotheekrente vastzet, hoe minder rente jij uiteindelijk betaalt.
Kort vastzetten is ook interessant als je nog niet zeker bent over jouw toekomst. Denk je over 5 jaar te verhuizen door gezinsuitbreiding of wil je dan een hypotheek afsluiten voor een boot of auto? Dan moet jouw hypotheek over die 5 jaar te wijzigen zijn. Als je daar zonder boete vanaf wil komen, is kort vastzetten ideaal.
Lang vastzetten geeft een langere periode zekerheid. Als er kinderen op komst zijn, weet je dat er in het huishouden minder gewerkt gaat worden en er meer vaste lasten bijkomen. Dan kun je het beste jouw hypotheekrente lang vastzetten. Denk dan bijvoorbeeld om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten, dan zijn de kinderen wellicht het huis uit.
Hypotheek vastzetten en advies
Hypotheken en rentes kunnen best ingewikkeld zijn. Wellicht heb je al over bovenstaande factoren nagedacht en ben je zelf al tot een conclusie gekomen. Toch is het verstandig om altijd even advies te vragen aan je hypotheekadviseur. Deze mensen hebben nu eenmaal net iets meer verstand van deze zaken. En vergeet niet dat het belangrijke zaken zijn, waar je goed over nagedacht moet hebben. Een hypotheek afsluiten is niet zomaar iets en juist daarom is extra advies noodzakelijk. Zo’n adviseur kan ook de hypotheekrente van de toekomst schetsen. En hij of zij kan jou vertellen waar je nog meer rekening mee moet houden in jouw persoonlijke situatie.
Welke rentevaste periode kiezen?
Welke rentevaste periode jij kiest, ligt geheel aan jouw situatie. Denk je nog 30 jaar in dit huis te blijven wonen? Dan kan een lange rentevaste periode van 20-30 jaar interessant zijn. Let er wel op dat je dan automatisch meer rente betaalt. Daarnaast kun je niet zomaar je hypotheek veranderen of oversluiten. Je moet dan een boeterente betalen voor het afbreken van jouw rentevaste periode.
Als je voor een korte rentevaste periode kiest, betaal je automatisch minder rente. Met een vaste renteperiode van 1 jaar of 5 jaar betaal je de laagste hypotheekrente. Deze korte periode van vastzetten is vaak meer geschikt voor jongere stellen, die hun toekomst nog niet vast hebben liggen. Wellicht wil je over een aantal jaar je hypotheek wel wijzigen, dat kan op deze manier makkelijk na die 1 of 5 jaar.
Wil je nou meer weten of hypotheken, rentes en hypotheekadviseurs? Bekijk dan dit artikel eens.