Groene energie is een natuurvriendelijke wijze waarop energie wordt geproduceerd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van enkel duurzame bronnen. Deze bronnen kunnen echter niet opraken, in vergelijking met fossiele brandstoffen, die naar verwachting binnen enkele decennia volledig zullen zijn opgeraakt.
Energie dat wordt opgewekt uit de wind, de zon, het water of uit biomassa wordt bestempeld als groen. Bij biomassa moet je denken aan afval uit de tuin, groente en fruit, maar ook modder en bladeren. Dit wordt vervolgens vergast, vergist of verbrand. Hieruit ontstaat daadwerkelijk elektriciteit of gas.
Maar ook windmolens (wind), zonnepanelen (zon) en waterkrachtcentrales (water) weten allen duurzame energie te produceren. Hierbij zijn alle methodes dus volledig milieuvriendelijk en onuitputtelijk.
Fossiele brandstoffen
Helaas wordt er nog steeds veel gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Dit noemen we ook wel grijze energie. Dit zijn versteende resten van met zowel planten als dieren. Hier moet je denken aan energie dat voorkomt uit aardolie en aardgas. Maar ook kernenergie en steenkolen.
De kwaliteit van deze bronnen staat echter gelijk aan de bronnen die worden gebruikt voor groene energie. Hiermee brengen beide methodes dus exact dezelfde kwaliteit van hun energie.
De nadelen van grijze energie
Bij kernenergie komt er nagenoeg geen CO2 vrij, waardoor het door sommigen als duurzaam wordt bestempeld. Echter, resulteert het werken met deze bron wel in radioactief afval (handschoenen, schoenen etc.). Deze onderdelen zijn in aanraking gekomen met gevaarlijke straling en dienen daardoor veilig ergens worden opgeslagen.
Het verbranden van aardgas resulteert in CO2-uitstoot. Daarnaast is deze bron niet onuitputtelijk en is het op een gegeven moment op. Daarentegen is het in sommige situaties benodigd om deze bron te gebruiken. Energie uit wind gegenereerd is bijvoorbeeld alleen maar voorradig wanneer het waait. Is dit niet het geval? Dan is aardgas wel direct toepasbaar en dus benodigd.
De toekomst van energie
De Nederlandse overheid wilt in 2020 dat 16% van de energie voorkomt uit natuurvriendelijke bronnen. Het loopt hiermee nog ver achter op bijvoorbeeld Duitsland. Zij hebben de grens van 25% al reeds weten te bereiken en zijn daarmee toonaangevend binnen Europa.
Er rijden tegenwoordig al enkele auto’s op waterstof. Echter, voor de consumentenmarkt is dit nog niet het geval. De toekomst zal daarentegen steeds meer ontwikkelingen laten zien op dit vlak. Je vraagt je wellicht af hoe waterstof precies werkt? Dit is het samenbrengen van waterstof en zuurstof. Wat uiteindelijk leidt tot het opwekken van energie. Het afval betreft enkel waterdamp, waardoor het niet schadelijk is voor de natuur, mens en dier.
Een ander voorbeeld is een groene mobiele telefoon. Hierbij hoef je je telefoon niet meer op te laden, maar kun je deze bijvullen met methanol. Dit staat voor brandstofalcohol en wordt ook gebruikt voor onder andere aanstekers. Nu wellicht nog een gekke gedachte, maar misschien wel sneller de werkelijkheid dat dat je zou denken. We zien de toekomst in ieder geval met veel nieuwsgierigheid tegemoet!