» » 7 tips om thuis te besparen op energie

7 tips om thuis te besparen op energie

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

Energie vergelijken

 

Een huishouden zonder verwarming, computer, vaatwasser, wasmachine en droger zijn in deze tijd bijna ondenkbaar. Energie besparen is tegenwoordig ook het onderwerp van de dag. Dit is belangrijk voor onze eigen energierekening, maar ook voor de toekomst. Bespaar veel kostbare energie op een slimme manier met deze handige tips.

1. Makkelijke maatregelen tegen de kou
De warmte die wij thuis opwekken met de centrale verwarming vliegt vaak ongebruikt het huis uit. Erg zonde natuurlijk. Goede isolatie van uw huis scheelt uiteindelijk een hoop. De eerste makkelijke maatregelen: tochtstrips en een brievenbusborstel.

2. Temperatuur een graadje lager zetten
Het klinkt heel voor de hand liggend, maar niet iedereen maakt er optimaal gebruik van: Warme sloffen, een fleece dekentje en een kleed op de vloer. Dit zijn allemaal maatregelen die makkelijk in huis te halen zijn en enorm kunnen helpen tegen de kou. Als u dan overdag ook nog de thermostaat een graadje lager zet scheelt dit al snel zo’n 70 euro per jaar in de portemonnee.

‘s Nachts kunt u al helemaal veel energie besparen: Zet standaard een uur voordat u naar bed gaat de temperatuur tussen de 15 en 18 graden. Als u altijd op een vast tijdstip gaat slapen kunt u de tijd ook alvast instellen zodat dit volledig automatisch gaat.

3. Ledverlichting
In de winter is het al gauw donker. Ledverlichting is een stuk zuiniger dan gloeilampen en ze gaan langer mee. Ledlampen kunnen gemiddeld 30.000 uur branden en bevatten nauwelijks schadelijke stoffen. Dus: doe uw spaarlampen de deur uit en schaf sfeervolle ledverlichting aan!

4. Ga voor energiezuinige apparaten
Nieuwe wasmachine? Ga voor een muisstille en gebruik deze ‘s nachts. Het eventueel langere wasprogramma is dan klaar zodra u opstaat.

Was uiteraard alleen volle wastrommels. Zo bespaart u al snel meerdere wasbeurten en dus ook energie. Zet de wasmachine tevens niet te heet. Op 40 graden wassen bespaart 2x zoveel energie dan wassen op 60 graden.

5. Hang de was buiten
Is het een mooie zomerse dag? Hang uw wasgoed buiten op in plaats van de droger te gebruiken. Scheelt weer energiekosten.

6. Trotseer de warmte in de zomer
Het is erg makkelijk om even de airco aan te zetten, maar dit kost onnodig veel energie. Een ventilator kan een goede uitkomst zijn en is een heel stuk zuiniger in gebruik. Het voelt al snel frisser, ze zijn goedkoper, minder milieubelastend en ook nog eens stiller dan airco’s. Zo doet een ventilator zijn werk voor slechts 15 kWh per jaar en een airco kan tot wel 430 kWh verbruiken.

7. Voorkom sluipverbruik
Wanneer een apparaat niet meer aan het opladen is en nog steeds in het stopcontact zit gebruikt het nog steeds wat energie. Dit wordt sluipverbruik genoemd. Elk uur gebruikt deze ongeveer 2 watt. Dit lijkt niet veel, maar kan snel oplopen als dit dagelijks met meerdere apparaten gebeurd.

8. Ga voor een energieleverancier die duurzame energie levert
Kijk naar een leverancier die ervoor zorgt dat u niet teveel gaat betalen. Wilt u binnenkort overstappen? Let op het maandelijkse bedrag aan vastrecht, of het een vaste of variabele prijs is en kijk goed naar de kosten van het gehele energiecontract.