» » Hoe werkt een mobiele telefoon?

Hoe werkt een mobiele telefoon?

Geplaatst in: Technologie | 0

GSM

We gebruiken het vaak meer dan we graag zouden willen toegeven; onze mobiele telefoon. Uiteraard is de smartphone ook niet meer weg te denken uit ons leven en zal het nog wel eventjes een prominente plek behouden in de dagelijkse bezigheden van veel mensen.

Maar hoe werkt het nu precies? Dat is eigenlijk vrij eenvoudig uit te leggen. Verbinding wordt gemaakt via diverse radiogolven in de lucht. Binnen Europa wordt dit allemaal opgevangen en geregeld via het Global System for Mobile communication. Hierdoor is de afkorting GSM ook vaak toegepast in het verleden.

Wanneer men een nummer intoetst, oftewel een combinatie van cijfers, dan wordt dit automatisch omgezet naar een bepaalde frequentie radiogolven. Deze worden verstuurd naar de zendmast, waardoor precies herleid kan worden welk nummer men probeert te bereiken.

Wees er wel van bewust dat jouw exacte locatie hierdoor ook eenvoudig achterhaald kan worden, doordat de afstand tussen diverse zendmasten wordt berekend. Zo ben je dus in veel gevallen altijd te traceren, wanneer er genoeg zendmasten aanwezig zijn en de radiogolven genoeg bereik behalen. Betonnen muren, gebouwen of afgelegen plekken kunnen het bereik namelijk vertragen of zelf belemmeren.

Tip: goedkope mobiele telefoonabonnementen

Het gehele proces is dus als volgt:

1) Radiogolven worden via de telefoon naar het basisstation (de zendmast) verstuurd
2) Vervolgens gaan de gegevens via de grond naar de centrale computer
3) Via het Home Location Register wordt de locatie bepaald van diegene die je belt
4) De radiogolven bereiken het dichtstbijzijnde basisstation van diegene die je belt
5) De ontvanger krijgt een oproep binnen en maakt verbinding als er wordt opgenomen

Waarom 06?

Je vraagt je wellicht af waarom alle mobiele nummers starten met 06? Het antwoord is vrij simpel: andere nummers waren al in gebruik. Er is namelijk geen netnummer 060 in gebruik, aangezien nummers startend met de 6 zijn gereserveerd na de tweede wereldoorlog. Dit was initieel voornamelijk bedoeld voor bijzondere en betaalde telefoondiensten. Later werd dit omgezet naar de 0800 (gratis) en 0900 (betaalde) nummers.

De hulpdiensten konden vroeger ook bereikt worden via het fameuze 06-11. Dit is tegenwoordig natuurlijk aangepast naar het Europees alarmnummer 112. Het eerste 06-nummer dat werd gebruikt in Nederland was trouwens 06 222333. Elk land heeft daarentegen zijn ogen mobiele startnummer, waardoor men in het buitenland niet bekend zijn met 06-nummers zoals wij dat zijn.

Eerste mobiele telefoon

Een leuk weetje: de mobiele telefoon bestaat officieel sinds 1973. Martin Cooper, de oprichter van Motorola, was de eerste die een telefoongesprek via de mobiele telefoon heeft uitgevoerd. Wij Nederlanders maken eigenlijk pas 20 jaar gebruik van deze mogelijkheid.