» » Ga voorbereid de weg op in de winter

Ga voorbereid de weg op in de winter

Geplaatst in: Reizen | 0

We kunnen er niet meer onder uit, het is winter! In de afgelopen weken werden we al een paar keer verrast door vorst. Doordat veel mensen hier door verrast worden resulteert dat best vaak in problemen met de auto. Van autopech door een kapotte accu tot het niet voorbereid zijn op het krabben van de ruiten. Daarom in dit artikel nog een paar tips. En nu je toch bezig bent, waarom niet gelijk je autoverzekering even checken? Want zit pech hulp nu wel of niet bij je autoverzekering inclusief?

Kijk snel of je nog de juiste dekkingen hebt en daarnaast kun je natuurlijk altijd geld besparen op je autoverzekering door te vergelijken! Klik hier om te vergelijken

1. Ga goed voorbereid de weg op
En dan bedoelen we bij deze tip nog niet de voorbereiding die je ’s ochtends voordat je wegrijdt treft, maat dingen die je preventief al kunt doen. Zorg bijvoorbeeld voor een extra jas of deken in de auto, mocht je pech krijgen (je weet maar nooit). Zorg daarnaast voor startkabels en een sleepkabel. Check regelmatig of je ruitenwisservloeistof nog voldoende vol is en vul deze eventueel bij. Daarnaast is het preventief insprayen van portiersloten ook aan te raden, dit voorkomt vastvriezen. En zorg tenslotte voor voldoende materialen om ’s ochtends je auto ijs- en sneeuwvrij te maken.

2. Neem de tijd voor je vertrekt
De meeste hebben ’s ochtends vaak haast. Het is dan ook best begrijpelijk dat er niet veel tijd is om de auto ijs- en sneeuwvrij te maken. En dat terwijl dat wel heel belangrijk is! Als dit niet zorgvuldig gebeurt kan dit tot gevaarlijke situaties leiden onderweg door bijvoorbeeld slecht zicht of overtollig sneeuw dat van de auto afwaait.

Een goede tip is dus: neem ’s ochtends de tijd om je auto goed ijs- en sneeuwvrij te maken. De beste tip is om de avond van te voren je auto in te pakken met een kleed, deken of karton. Dan hoef je dit ’s ochtends alleen nog maar weg te halen en zijn de ramen niet bevroren. Mocht je dit onverhoopt toch een keer vergeten zijn, dan kom je ook een heel eind met een ruitenkrabber en antivries ruitensproeier. Controleer of je door alle ramen goed zicht hebt, vergeet hierbij ook zeker niet de binnenkant. Een zeem of spons kan helpen om je ramen aan de binnenkant ook schoon te houden. Vergeet tenslotte niet te controleren of je ruitenwissers zijn vastgevroren, je kunt dit van te voren voorkomen door er een stukje doek of karton tussen te plaatsen.

3. Bandenkeuze
Zomerbanden of winterbanden? Of toch all season banden? Feit is dat zomerbanden in de winter minder goed functioneren, zo kan de remweg bij winterse omstandigheden met zomerbanden wel dubbel zo lang zijn dan met winterbanden. Het is daarom ook niet voor niets dat in veel landen winterbanden verplicht zijn in de winter.

In alle gevallen kunnen winterbanden dus zeker aan te bevelen zijn. Het biedt je net een stukje meer zekerheid bij winterse omstandigheden. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor all season banden. Dit is eigenlijk een middenweg tussen zomer- en winterbanden. Feit is wel dat all season banden duidelijke voordelen ten opzichte van een zomerband in de winter hebben, maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband in de winter. Conclusie: kijk goed welke banden jij nu rijdt en overweeg om winterbanden te nemen. Indien nodig kun je meer informatie en advies opvragen bij een bandenspecialist.

4. Handrem niet gebruiken
Zet je auto bij vorst niet op de handrem maar in de eerste versnelling. Dit voorkomt het vastvriezen van de handremkabel. Als dit gebeurt kun je de auto ’s ochtends niet van de handrem krijgen en kun je dus niet wegrijden. Indien jouw auto een automatische handrem functie heeft kan dit uitgeschakeld worden. Hiervoor kun je de handleiding van je auto raadplegen.

5. Sneeuwkettingen
Zeker in het buitenland, mocht je op wintersport vakantie gaan, is het hebben van sneeuwkettingen in sommige landen zelfs verplicht. Bereid je hier goed op voor door van te voren te controleren of je de juiste maat kettingen bij je hebt. Oefen daarnaast alvast een keer thuis hoe je de sneeuwkettingen moet omleggen. Wanneer dit namelijk niet op de juiste manier gebeurt kan er schade aan de auto ontstaan.

Hopelijk heb je iets aan bovenstaande tips. Het belangrijkste is: ga in alle gevallen goed voorbereid de weg op, maar in de winter nog nét even iets beter voorbereid. En wat betreft je autoverzekering, besparen kan altijd! Klik hier om snel te vergelijken.