» » Waarom wordt het krijgen van een hypotheek moeilijker?

Waarom wordt het krijgen van een hypotheek moeilijker?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Als je bezig bent met een huis kopen, dan weet je hoelang je tegenwoordig moet wachten. Het is enorm druk op de huizenmarkt. Dat komt natuurlijk grotendeels door een woningtekort. Maar, naast het kopen van een huis wordt het krijgen van een hypotheek ook erg lastig. In dit artikel lees je wat daar de reden van is. 

Man en vrouw verstopt achter verhuisdozen

Het maatwerk verdwijnt

Als je op zoek gaat naar een huis, ga je vrij automatisch vragen om een hypotheek. Er zijn weinig mensen die een woning volledig kunnen financieren. Het is nou niet bepaald een bedrag wat je standaard op je bankrekening hebt staan. 

Een hypotheek aanvragen is zo makkelijk nog niet. Iedere kredietverstrekker heeft zijn of haar eigen eisen waar je aan moet voldoen. Dat is enigszins niet erg, maar voorheen waren die eisen wat soepeler. Je had wat meer speling, omdat ze in sommige gevallen maatwerk toepasten. Denk bijvoorbeeld aan een persoon die in scheiding ligt. Die valt niet tussen de normale aanvragers. Je hebt namelijk te maken met een lastige financiële situatie. Voorheen zou deze gescheiden man of vrouw toch een hypotheek kunnen krijgen. Dat wordt nu wel even anders. 

Het AFM heeft er een stokje voor gestoken en wil dat kredietverstrekkers strengere regels gaan toepassen. Dit zal het probleem van overkreditering moeten voorkomen. Dat is aan de andere kant iets positiefs, want dan kunnen kopers niet meer de grenzen van lenen opzoeken. Aan de andere kant worden door deze eisen aan te passen een hoop mensen de dupe. Denk bijvoorbeeld aan die gescheiden man of vrouw, maar ook aan een ondernemer of iemand die opnieuw in dienst gaat na zijn pensioen. Dat zijn enkele voorbeelden van de mensen die nu getroffen worden. 

Bij NIBC Direct kun je nog hypotheekadvies op maat krijgen. Ze geven jou persoonlijk advies door naar jouw eigen situatie te kijken. De eisen worden dan niet bijgesteld, maar je wordt wel heel netjes geholpen. Je weet na zo’n advies tenminste waar je aan toe bent en wat de vervolgstappen zijn. Dat is natuurlijk al heel belangrijk om te weten, vooral als het nog allemaal nieuw is. 

Er is woningtekort

Mocht je gezegend zijn dat je in jouw gezinssituatie wel een hypotheek kunt krijgen, dan staat er weer het volgende probleem voor de deur. Je zult eerst een woning op het oog moeten hebben, wil je een hypotheek aan kunnen vragen. Dat is waar het lastig wordt. Er zijn namelijk weinig huizen op de markt momenteel, laat staan huizen die te koop staan. 

Waar je vroeger een hele wensenlijst verzamelde, moet je nu blij zijn als je überhaupt een huis kunt vinden in de stad of het dorp dat je wenst. De rest van de wensen moet je bijna achterwege laten. Daar ben je toe genoodzaakt. Dit komt omdat er simpelweg weinig huizen te koop staan en degene die te koop staan worden gigantisch overboden. 

Het kan dus zomaar voorkomen dat je nog jaren woont in jullie huidige woning. Simpelweg omdat je geen andere kunt vinden. Wellicht dat je ook beter kunt blijven wonen waar je nu woont, dan dat je gaat settelen met een woning die helemaal niet aan je eisen voldoet. Het is namelijk een aardig bedrag wat je eraan kwijt bent. Daarnaast zit je er ook weer jaren aan vast, vanwege de hypotheek die je afsluit. 

Een andere optie is om een huurwoning te zoeken. Deze kun je huren om de tijd te overbruggen. Wellicht komt er dan toch nog een woning op jullie pad in de tussentijd. Particulier huren is dan de beste optie, want bij de woningbouw moet je ook jaren ingeschreven staan. 

Met andere woorden, mocht je een huis vinden, huur of koop mag je jezelf erg gelukkig prijzen.