Heb jij een auto en word je ook zo gek van dat tanken? Elke week moet het wel gebeuren, maar zo goedkoop is het niet. Wat als wij jullie nu vertellen dat het wel goedkoper kan? Want niet iedereen betaalt hetzelfde bedrag voor zijn liters benzine of diesel. Er zijn manieren om goedkoop te tanken of minder te verbruiken. Hoe je je brandstofkosten laag kan houden hebben wij uitgebreid onderzocht. Met de volgende handige tips zal je een hoop kosten besparen.
Tankpas
We beginnen met de beste tip van allemaal: maak gebruik van een tankpas! Met behulp van een tankpas zul je namelijk gegarandeerd een hoop geld besparen op jaarbasis. In Nederland kun je kiezen tussen twee opties, namelijk: de pas van United Consumers of van de ANWB. De gratis tankpas van United Consumers geeft korting op elke tankbeurt, namelijk 6 cent per liter korting. Ook als de prijs van de liters goedkoper is bij een bepaalde tank ten opzichte van de gemiddelde landelijke adviesprijs, dan krijg je alsnog korting. Het geld wat je bespaart krijg je aan het einde van het jaar in één keer terug. Ook zitten zij gevestigd op zo’n 600 tankstations, dus keuze genoeg.
Met behulp van de ANWB-creditcard kun je ook goedkoper tanken. Bij de ANWB krijg je korting op de daadwerkelijke prijs aan de pomp. Je krijgt 5 cent per liter korting bij bemande tankstations, en 3 cent per liter korting bij onbemande tankstations. Aangezien je telkens afrekent met de ANWB-creditcard, wordt er geld gespaard op de kaart. Elk kwartaal wordt dit geld uitbetaald op je bankrekeningnummer. Ook de ANWB-creditcard kan je op veel plekken gebruiken, namelijk bij zo’n 700 tankstations in Nederland.
Tank op de juiste dag en tijd
Let op benzineprijzen! Benzinepompen maken steeds meer gebruik van wisselende prijzen, waardoor je dus het ene moment meer voor je benzine betaald als het andere moment. Gedurende de week krijg je soms de ene dag meer korting als de andere. Zo staat de maandag bekend als de dag waarop je het beste niet kan tanken, omdat de prijzen dan vaak hoger liggen. De zaterdag staat bekend om het feit dat de prijzen dan het laagst zijn en de kortingen het hoogst. Niet alleen de dag, maar ook het tijdstip waarop je tankt kan invloed hebben op de prijs. De prijzen kunnen in de ochtend bijvoorbeeld goedkoper zijn dan in de avond. Zo zie je vaak dat rond spitsuur de prijzen omhoog gaan, omdat er dan veel mensen op de weg zijn.
Tank bij het juiste tankstation
Tank niet zomaar overal, want zoals je al hebt kunnen lezen verschillen de prijzen vaak. Zoek voordat je gaat tanken even een website waar alle tankstations duidelijk op te zien zijn. Als je een overzichtelijke kaart te pakken hebt, dan kun je kijken waar het tanken het goedkoopst zal zijn. Zulke websites geven de live prijzen van tankstations in de buurt en dit zorgt er dus voor dat je een hoop geld kan besparen. Ook tankstations die dichtbij elkaar liggen kunnen veel van elkaar verschillen. Daarom is het dus verstandig om eerst op zoek te gaan naar het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt.
Tank niet langs de snelweg
Wat wij vooral afraden, is tanken langs de snelweg. Vaak zijn de kosten per liter langs de snelweg wel 10% tot 20% duurder. Tanken langs de snelweg zal je dus een hoop meer geld kosten. Maar hoe vermijd je dit dan? Ga nooit met een bijna lege tank de snelweg op, probeer eerst te tanken dichtbij huis voordat je de weg op gaat en dus verplicht bent te tanken. Het is dus de bedoeling dat je onafhankelijk bent van die tankstations. Want daarom zijn de meeste tankstations een stuk duurder langs de snelweg: mensen hebben geen keuze. Maar als je van te voren al bedenkt waar je heen moet, dan kan je dit voorkomen. Ben je nu al wel op de snelweg? Geen paniek! Zoek op Google maps het dichtstbijzijnde tankstation in de buurt. Deze zitten vaak ook dichtbij de snelweg en zullen ervoor zorgen dat je wat geld bespaart. Regionale en lokale stations blijven het goedkoopst en daarom het beste om te tanken.
Rijd zuinig
Wij zullen je helpen om onnodig meer brandstof uit te geven dan dat nodig is. Met de volgende tips zul je een hoop brandstof sparen:
- Trek langzaam op
- Zorg ervoor dat je tijdig doorschakelt
- Laat de auto rustig uitrollen, want de koppeling intrappen tijdens het remmen kost meer brandstof
- Sta je even stil? Zet de motor dan af
- Rijd niet te hard. Hoe zachter je rijdt, hoe zuiniger de auto rijdt
- Heb je een automaat? Maak dan gebruik van het start-stop systeem