Wil je investeren in jouw bedrijf, maar ontbreekt het je aan de financiële middelen? Dan zoek je mogelijk naarstig naar een oplossing. Misschien kun je (een deel van) jouw eigen vermogen gebruiken, maar helaas beschikt niet ieder bedrijf over voldoende geld. Als dit bij jou ook het geval is, kun je besluiten om geld te lenen. Mogelijk klop je hiervoor bij vrienden of familie aan, maar je kunt ook een zakelijke lening afsluiten. Deze lening is uitermate geschikt om een langlopende investering te financieren. Zo gebruik je zo’n lening bijvoorbeeld voor een nieuw bedrijfspand, uitbreiding of een bedrijfsovername. Lijkt het jou wel wat om een zakelijke lening af te sluiten? Wij vertellen je hier hoe je er eentje aanvraagt.
Waar moet je op letten voordat je een aanvraag doet
Bij de aanvraag van een zakelijke lening ga je niet over een nacht ijs. Aangezien het een lening betreft, wil je hier eerst goed over nadenken. Daarbij komt dat je op een aantal zaken moet letten alvorens je een zakelijke lening aanvraagt. Allereerst kijk je naar de rente. Dit bepaalt namelijk mede de kosten van jouw lening. Bij een lening betaal je immers rente over het openstaande bedrag. De hoogte van de rente verschilt vaak per kredietverstrekker. Daarom loont het om zakelijke leningen met elkaar te vergelijken.
Veel ondernemers kijken enkel naar de rente als zij op zoek zijn naar een zakelijke lening. Op zich begrijpelijk, want je wilt ongetwijfeld zo min mogelijk betalen voor de lening. Toch is er meer waar je naar moet kijken. Richt je bijvoorbeeld ook tot de looptijd van de lening. Dit bepaalt namelijk binnen welke termijn je het geleende geld terug moet betalen. Bij een zakelijke lening is de maximale looptijd vaak 5 jaar. Verwacht je het geld eerder terug te kunnen betalen? Dat is doorgaans geen probleem. Tegenwoordig bepaal je zelf namelijk wat de looptijd is van jouw zakelijke lening.
Waar vraag je de lening aan?
Voor het aanvragen van een zakelijke lening kun je tegenwoordig op allerlei verschillende plekken terecht. Allereerst kun jij je tot een bank richten. Deze partijen verstrekken al sinds jaar en dag een zakelijke hypotheek en andere leningen aan ondernemers. Toch kun je tegenwoordig ok bij andere partijen terecht. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer online geldverstrekkers die bedrijven de mogelijkheid bieden om een zakelijke lening af te sluiten. Hierdoor weet je mogelijk niet precies waar je een zakelijke lenig aanvraagt. Om de beste geldverstrekker te vinden, maak je een vergelijking. Kijk hierbij niet allen naar de rente en looptijd, maar richt je ook tot de manier van aanvragen. Bij veel partijen kan dit tegenwoordig namelijk online, maar dit is niet overal het geval.
Is een zakelijke lening de beste keuze?
Als je nog niet eerder zakelijk geleend hebt, vraag jij je mogelijk af of deze lening in jouw situatie de beste keuze is. Dat hangt ervan af wat je met het geld van plan bent. Voor langlopende investeringen sluit je een zakelijke lening af. Wil je het geld gebruiken om bijvoorbeeld een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te vangen? Dan is zakelijk krediet een betere keuze. Je ontvangt het geld in dat geval niet op jouw rekening, maar het wordt klaargezet. Je neemt een bedrag op als je het nodig hebt. Voordeel van deze vorm van zakelijk financieren is dat je enkel rente betaalt over het deel dat je gebruikt.