» » Sfeervol licht in de woonkamer

Sfeervol licht in de woonkamer

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

Sfeervol licht in de woonkamer

Wil jij wat extra sfeer in huis brengen? Je hoeft geen overdaad aan extra decoratie te kopen om het thuis gezellig te maken. Je hoeft zelfs je kerstversiering geen jaar te laten hangen! Met de juiste verlichting zorg jij ervoor dat jouw woonkamer het hele jaar door als een echte thuis aanvoelt.

Voor jij een nieuwe lamp koopt, vraag jij je best af wat voor verlichting en welke lichtinval je juist zoekt. Wil jij de woonkamer verlichten van bovenaf, vanuit een bepaalde hoek of van op de vloer? Ben je op zoek naar een decoratief lampje of eerder een lamp die de hele eethoek kan verlichten? 

Voor jij verdwaalt in een keuze aan hang-, plafond-, wand-, tafel-, bureau-, vloerlampen en meer, geven wij je wat uitleg en tips mee zodat jij vol zelfvertrouwen de juiste aankoop kan doen.

Licht van bovenaf

Indien jij op zoek bent naar licht van bovenaf, kan je kiezen voor een hanglamp of plafondlamp. Hanglampen hangen lager dan plafondlampen. Deze laatste worden namelijk rechtstreeks in de plafond geïnstalleerd. Daardoor zorgen ze ook voor een bredere lichtcirkel dan een hanglamp. 

Hanglampen worden vaak boven een tafel gehangen. Afhankelijk van welke lampenkap je kiest, zal deze lamp voor een geconcentreerde lichtbundel zorgen. Met een glazen of brede lampenkap kan jij gemakkelijk de hele tafel verlichten, terwijl een donkere, smalle kap een kleinere oppervlakte zal oplichten. Houd er wel rekening mee dat je de lamp niet te laag hangt wanneer je hem installeert. Niet alleen zullen je grotere vrienden en familieleden dat appreciëren, maar ook de lichtinval zal mooier uitkomen op jouw tafel.

Licht in de kamer

Licht in de kamer

De woonkamer kan je op verschillende manieren verlichten. Wandverlichting is een soort sfeerverlichting die met een zacht licht de donkere delen van de ruimte kan verlichten. Wandlampjes zijn daarom erg populair in kinderkamers!

Daarnaast bestaan er tafel- en bureaulampen. Deze laatste hebben een puur functioneel doel. Zulke lampen hebben vaak een verstelbare kop die je kan aanpassen zodat het licht exact schijnt waar jij wil. Handig als je een hoop documenten op tafel hebt liggen en je even wat wil bijlichten. Een tafellamp kan daarentegen echter ook decoratief zijn. Ze zijn vaak moeilijker te verplaatsen en worden minder gebruikt als functionele bron van licht.

Vloerlampen zijn vaak gemakkelijk te verplaatsen en passen in elke kamer. Een vloerlamp is een lamp met een hoge staander (één of meer) waarop de lampenkap zit. Ze hebben meestal een decoratief nut, in tegenstelling tot plafond- en hanglampen. Sommige vloerlampen zijn ontworpen om het plafond te verlichten, sommige om de vloer onder de lamp zelf te verlichten en sommige om de hele kamer te verlichten. Keuze genoeg dus! 

Indien je van plan bent een vloerlamp aan te schaffen, moet je zorgen dat deze in je interieur past. Een moderne aluminium staander past bijvoorbeeld niet echt in een landelijk huis. Om de lamp perfect bij je interieur te laten aansluiten ga je best voor hetzelfde materiaal als de andere lampen in je huis. 

Zuinig verlichten

Waar je altijd rekening mee moet houden als je verlichting kiest is de kost. Een decoratieve lamp die altijd brandt en veel verbruikt zal jouw energierekening al snel de hoogte injagen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor de energiezuinige LED-verlichting. Ze zijn duurder bij aankoop, maar zorgen voor een betere energiefactuur bij verbruik. 

Ook de TL- en spaarlampen zijn heel wat zuiniger dan de klassieke halogeenlampen. Vaak kiezen mensen toch nog voor deze laatste omdat ze een warm licht uitstralen en omdat halogeenlampen nu eenmaal goedkoper zijn dan LED. Je kan je altijd even laten informeren bij een specialist als Directlampen indien je twijfelt over jouw keuze.