» » Aluminium platen en tranenplaten, waarom zijn ze zo geschikt voor alles?

Aluminium platen en tranenplaten, waarom zijn ze zo geschikt voor alles?

Geplaatst in: Zakelijk | 0

Aluminium is een materiaal dat in veel industrieën wordt gebruikt vanwege zijn uitstekende eigenschappen. Een van de meest populaire vormen van aluminium producten is de aluminium plaat op maat en tranenplaten. Deze platen zijn erg flexibel én duurzaam.  Je gebruikt ze van architectuur tot transport en industrieel. 

In deze blog nemen we je mee in de wereld van aluminium platen op maat en tranenplaten. Ook ontdek je waarom ze zo belangrijk zijn in constructie- en productie projecten.

traanplaat-compress

Wat zijn aluminium platen op maat?

Aluminium platen zijn vlakke stukken aluminium. Deze worden volgens metingen van jou als klant op maat gesneden. Deze platen zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, breedtes en lengtes. Hierdoor zijn ze erg geschikt voor veel toepassingen. Of je nu een dunne plaat nodig hebt voor gevelbekleding of een dikke plaat voor vliegtuigonderdelen, aluminium platen kunnen aan al jouw eisen voldoen. Al helemaal wanneer ze op maat gesneden zijn.

Het aanpassen van aluminium platen biedt vele voordelen, waaronder:

 • Maatwerk: Je kunt de platen precies op maat laten snijden, zodat ze perfect passen bij je project. Dit minimaliseert afval en bespaart kosten. 
 • Diverse legeringen: Je kan aluminium platen verkrijgen in verschillende legeringen, zoals 3003, 5052 en 6061. Ze hebben per legering specifieke eigenschappen. Zo gebruik je een aluminium plaat met 5052 legering, voor je projecten waarbij je heel sterk materiaal nodig hebt en een plaat met 3003 heeft juist weer een goede corrosieweerstand. 
 • Oppervlakte afwerking: Je kunt kiezen uit verschillende oppervlakte afwerkingen van de aluminium platen. Je kan de platen gemoffeld of platgewalst krijgen. Het is maar net wat je zelf mooi vind en wat past bij je project.  
 • Machinale bewerking: Aluminium platen op maat worden bewerkt volgens je wensen, waardoor ze geschikt zijn voor onderdelen die precisie vereisen.

De veelzijdigheid van tranenplaten

Tranenplaten, ook bekend als traanplaten of geruite platen, zijn een speciale vorm van aluminium platen. Ze zijn gemarkeerd door een patroon van verhoogde bobbels of tranen op het oppervlak. Overweeg eens een tranenplaat van 247Tailorsteel voor je project. Deze platen hebben unieke eigenschappen die hen bijzonder geschikt maken voor bepaalde toepassingen.

Enkele belangrijke voordelen van tranen platen zijn:

 • Antislipoppervlak: Het patroon van tranen biedt uitstekende grip, waardoor ze ideaal zijn voor loopbruggen, trappen, en vloeren in voertuigen.
 • Verhoogde sterkte: Het patroon van tranen verhoogt de stijfheid en sterkte van de plaat, waardoor deze bestand is tegen zware belastingen.
 • Esthetische veelzijdigheid: Tranen platen hebben een unieke uitstraling die interessant zijn. Daarnaast zijn ze verkrijgbaar in verschillende patronen, waaronder vijf-ribbig en diamant.
 • Corrosiebestendigheid: Net als andere aluminium platen zijn tranen platen van nature bestand tegen corrosie, waardoor je ze lang kan gebruiken.

Toepassingen van aluminium platen op maat en tranenplaten

Aluminium platen op maat en tranen platen worden veel gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

 • Architectuur: Ze worden gebruikt voor gevelbekleding, daken, trappen, vloeren in commerciële en residentiële gebouwen en nog veel meer.
 • Transport: Tranenplaten worden vaak gebruikt voor vloeren in vrachtwagens, bussen en treinen vanwege hun antislip-eigenschappen.
 • Industrieel: In de industrie worden ze gebruikt voor machine bekleding, leuningen, loopbruggen en andere toepassingen waar sterkte en duurzaamheid essentieel zijn.
 • Decoratief: Vanwege hun bijzondere uiterlijk worden aluminium platen op maat gebruikt in kunstinstallaties en interieurontwerp.

Aluminium platen en tranenplaten zijn materialen die een belangrijke rol spelen in je constructie- en productie projecten. Ze bieden maatwerk, opties en vele voordelen. Denk aan duurzaamheid, sterkte, antislip-eigenschappen en een bijzonder uiterlijk. Of je nu een architect, ontwerper, ingenieur of fabrikant bent, deze aluminium platen kunnen aan jouw specifieke eisen voldoen. Op deze manier dragen ze bij aan het succes van jouw project.