» » Isolatiematerialen: De Sleutel tot Energie-efficiëntie

Isolatiematerialen: De Sleutel tot Energie-efficiëntie

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

Isolatiematerialen, hoewel vaak over het hoofd gezien, spelen een cruciale rol in het creëren van energie-efficiënte en comfortabele woon- en werkruimtes. Deze materialen zijn de onzichtbare barrière die beschermt tegen extreme temperaturen en geluidsoverlast. In deze blog gaan we dieper in op de verschillende soorten isolatiematerialen, maar ook wat de meest voorkomende toepassingen zijn.

Dak Isolatie

Welke soorten isolatiematerialen zijn verkrijgbaar?

Er zijn meerdere isolatiematerialen verkrijgbaar. Hieronder staan er een paar overzichtelijk weergegeven.

EPS: EPS, oftewel Geëxpandeerd Polystyreen, is een veelgebruikt isolatiemateriaal. Het staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie, duurzaamheid en veelzijdigheid.


Glaswol: Glaswol bestaat uit fijne glasvezels die luchtzakken vasthouden, wat resulteert in een materiaal met een lage thermische geleidbaarheid. Dit betekent dat het warmteverlies in de winter minimaliseert en de overdracht van warmte in de zomer beperkt, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen.


PIR: PIR staat bekend om uitzonderlijke thermische isolatie-eigenschappen. Het materiaal heeft een zeer lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het uitstekend in staat is om warmte vast te houden in de winter en te weerkaatsen in de zomer. Dit resulteert in aanzienlijke energiebesparingen en zorgt voor een consistent comfortabel binnenklimaat.


Steenwol: Steenwol is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit gesmolten gesteente, meestal basalt of diabaas, dat wordt omgezet in vezels. Deze vezels worden vervolgens gebonden met behulp van bindmiddelen en tot isolatiemateriaal verwerkt. Steenwol staat bekend om zijn uitstekende thermische isolatie- en geluidsabsorptie-eigenschappen, waardoor het veel wordt gebruikt in de bouwsector voor isolatiedoeleinden.

Wanneer kies ik welk isolatiemateriaal?

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is erg belangrijk en hangt af van diverse factoren. EPS is veelzijdig en geschikt voor algemene isolatietoepassingen in woningen en gebouwen. Minerale wol, zoals steenwol en glaswol, biedt uitstekende geluids- en thermische isolatie en wordt vaak gebruikt in muren, vloeren en plafonds. PIR is bijvoorbeeld erg geschikt om spouwmuren, houten vloeren en daken te isoleren.

Isolatiematerialen bestellen bij Sleiderink

Na het lezen van deze blog weet je welke isolatiematerialen er zijn en wanneer je welke kiest.
Nu kan je alle isolatiematerialen voordelig bestellen bij Sleiderink. Zij hebben een groot assortiment aan isolatiematerialen waardoor je alles vindt voor jouw project! Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met de productspecialisten van Sleiderink. Die kunnen al jouw vragen beantwoorden en ook advies geven!