» » De 5 grootste valkuilen bij het transformeren van een bedrijfspand

De 5 grootste valkuilen bij het transformeren van een bedrijfspand

Geplaatst in: Zakelijk | 0

Het opknappen van oude bedrijfspanden kan erg lonend zijn. Niet alleen financieel, maar ook emotioneel. Een oud, vervallen gebouw krijgt immers een nieuwe bestemming. In deze tijden waarin nieuwbouw steeds lastiger wordt, kan het aantrekkelijk zijn om naar oude panden te kijken. Maar er zijn valkuilen waar u rekening mee moet houden. Door deze te kennen, voorkomt u misschien dat u dezelfde fouten maakt als velen voor u.

Bedrijfspand

Voor we u inlichten over de valkuilen, delen we graag de volgende anecdote:

“In Enschede staat een oude zuivelfabriek. Deze was jaren niet gebruikt en was inmiddels overgeleverd aan de natuur, vandalisme en de elementen. We wisten dat er heel wat energie in ging zitten om dit pand om te turnen tot het multifunctionele pand dat we voor ogen hadden. De oude betonnen structuur van het pand was goed en wilden we behouden. Hierdoor werden we wel beperkt in de afmetingen van doorgangen en deuren. Dat was een uitdaging. Bij de planning bleek ook nog dat de grote hal van de rest van het pand moest kunnen worden afgesloten bij brand. De supermarkt die aan de hal grensde moest dus worden voorzien van brandwerende deuren. Vanwege het open karakter en de lage ruimte wilden we de doorgangen afsluiten met roldeuren. Brandwerende roldeuren bleken echter zo duur te zijn dat ons budget ernstig overschreden zou worden. Na wat zoeken vonden we de oplossing in de combinatie van een brandrolscherm met een Compacte overheaddeur zonder bovenrails. Onze goede voorbereiding en vindingrijkheid heeft hierbij veel problemen achteraf voorkomen”.

Wat we leren uit dit verhaal is dat vindingrijkheid en voorbereiding belangrijk zijn om problemen te voorkomen bij renovatieprojecten. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest voorkomende valkuilen zijn:

  • Budgetoverschrijding Oude panden kennen vele verrassingen. Onverwachte problemen kunnen zorgen voor een budgetoverschrijding. Het is essentieel om een realistisch budget vast te stellen en een iets grotere financiële buffer in te bouwen voor onvoorziene omstandigheden.
  • Ontbrekende vergunningen en regelgeving: Het niet naleven van de bouwvoorschriften en vergunningseisen kan ernstige juridische en financiële consequenties hebben. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle benodigde vergunningen en dat je werkt volgens de geldende regelgeving.
  • Verwaarlozing van duurzaamheid: Bij renovatieprojecten is het een valkuil om duurzaamheid en energie-efficiëntie over het hoofd te zien. Het niet integreren van duurzame oplossingen kan leiden tot hogere energiekosten en een negatieve impact op het milieu.
  • Onvoldoende planning en ontwerp: Een grondige planning en een goed doordacht ontwerp zijn essentieel voor een succesvol renovatieproject. Het overslaan van deze stappen kan leiden tot inefficiënt gebruik van ruimte, onpraktische indelingen en andere problemen die later moeilijk te corrigeren zijn. Stel een projectmanager aan om de planning in de gaten te houden.
  • Onvoldoende betrokkenheid van belanghebbenden: Het betrekken van belanghebbenden, zoals bijvoorbeeld buurtbewoners, bij het renovatieproces is cruciaal. Het negeren van hun behoeften en feedback kan leiden tot ontevredenheid en conflicten.

Een renovatieproject is niet geheel zonder risico. Met de juiste planning en voorbereiding kunt u echter wel de risico’s verminderen.  

Bent u benieuwd naar de Compact overheaddeur van Rolflex die in het voorbeeld genoemd wordt? Ga dan naar rolflex.com