» » Een rijbewijs halen, waar denk ik aan?

Een rijbewijs halen, waar denk ik aan?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Vanaf 16,5 jaar kan je starten met rijlessen en vanaf je 17e verjaardag mag je afrijden. Als je 18 jaar bent mag je zelfstandig een auto besturen, mits je een rijbewijs hebt. Hieronder staan een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zodra je wil starten met het halen van een rijbewijs. 

Rijlessen Volgen

Leeftijd en gezondheid

Om in Nederland zelfstandig te mogen rijden moet je 18 jaar oud zijn. Vanaf 16,5 mag je starten met de rijlessen. Bij de rijlessen hoort ook het theoriegedeelte. Verder is het belangrijk om te weten dat er ook gezondheidseisen worden gesteld aan het behalen van een rijbewijs. Dit is vaak een korte vragenlijst. Hierin wordt bijvoorbeeld gevraagd of je slechtziend bent, snel last hebt van duizeligheid of epilepsie hebt. Deze factoren kunnen invloed hebben op je rijvaardigheid. Met een gezondheidsverklaring zal je uiteindelijk toestemming krijgen om verder te mogen met de rijlessen voor je rijbewijs. 

Rijlessen en examens

Rijlessen kan je afnemen bij een rijschool die je zelf mag kiezen. Je kan je keuze voor rijschool afwegen op ervaring van het bedrijf, naamsbekendheid, slagingspercentage en welke plek de rijschool gevestigd zit. Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, verschilt per persoon. Gemiddeld heeft iemand tussen de 35 tot 40 lessen nodig om goed voorbereid te zijn op het examen. Na de rijlessen moet je een praktijkexamen afleggen. Hierbij beoordeelt een examinator of je veilig en zelfstandig kan rijden. Naast het praktijkexamen moet je ook een theorie-examen afleggen. Er wordt getest of je voldoende kennis hebt van de verkeersregels en verkeerssituaties. Vanaf 17 jaar mag je afrijden. Als je je rijbewijs haalt, moet je tot je 18e rijden onder begeleiding van iemand die op een begeleiders pas staat. Deze persoon moet minimaal 5 jaar zijn rijbewijs hebben en mag geen aantekeningen hebben. 

Kosten

Het behalen van een rijbewijs brengt kosten met zich mee. Naast de kosten voor de rijlessen en de examens, moet je ook rekening houden met de kosten voor het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeente. De prijzen voor rijlessen verschillen per rijschool. Gemiddeld betaal je tussen de €35 en €50 per lesuur. Voor het praktijkexamen betaal je ongeveer €250 en voor een theorie-examen ongeveer €40. De kosten voor het aanvragen van je rijbewijs bij de gemeenten variëren en bedragen ongeveer €40. 

Rijervaring opdoen na het halen van rijbewijs 

Als je je rijbewijs hebt gehaald, begint het pas echt. Het is belangrijk om veel rijervaring op te doen, zodat je goed voorbereid bent op allerlei verkeerssituaties. Eigenlijk doe je pas rijervaring op zodra je start met alleen te rijden. Daarnaast verschilt het per auto hoe deze rijdt en of je er goed mee over weg kan. Door vaak te rijden, leer je je rijomgeving en je auto het beste kennen. 

Verzekering en aansprakelijkheid 

Als je eenmaal een rijbewijs en een auto hebt, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Er zijn meerdere soorten autoverzekeringen. Zo ben je verplicht je zelf te verzekeren tegen schade die je met je auto aanricht aan anderen. Met aanvullende pakketten kan je je verzekeren voor schades zoals aan je eigen auto. Op verschillende websites kan je een autoverzekering berekenen, zodat je weet wat de kosten hiervoor worden.