» » Het beste speelgoed voor kinderen per leeftijd!

Het beste speelgoed voor kinderen per leeftijd!

Geplaatst in: Nieuws en Tips | 0

Speelgoed is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Het kan hun fantasie en creativiteit prikkelen, hun motorische vaardigheden verbeteren, en hun sociale vaardigheden stimuleren. Maar het kan soms lastig zijn om te bepalen welk speelgoed geschikt is voor welke leeftijd. Daarom gaan we in deze blogpost meer vertellen over welk speelgoed het beste past bij bepaalde leeftijden.

Speelgoed

0-12 maanden

In deze eerste periode ligt de nadruk op het stimuleren van de zintuigen. Knuffels, rammelaars, zachte speelblokken en ander sensorisch speelgoed zijn daarom ideaal voor baby’s. Ook speelgoed dat geluid maakt, zoals een muziekmobiel of kinderliedjes, kan leuk zijn voor je kleintje. Materialen om op te bijten, zoals bijtringen, zijn ook goed voor hun mond en tandjes.

 

1-2 jaar

Kinderen gaan zichzelf steeds meer ontdekken en willen op avontuur gaan. Speelgoed dat past bij deze fase zijn bijvoorbeeld stapel- of blokkenpuzzels, speelsets met auto’s of treinen en boeken met plaatjes om te bekijken en te benoemen. Ook knutselspullen zoals vingerverf, klei en kleurpotloden zijn goed om de creativiteit van je kind te stimuleren.

 

3-5 jaar

Peuters en kleuters vinden het geweldig om rollenspellen te spelen. Dit kan met poppen en bijbehorende accessoires of een speelgoedkeukentje. Kleine speelgoeddieren of auto’s kunnen helpen bij het verbeteren van de fijnmotorische vaardigheden. Bouwen en constructiespel zijn ideaal voor deze leeftijdsfase, dus speelgoed zoals blokken- of treinbanen zijn zeker aan te raden.

 

6-8 jaar

Kinderen beginnen al meer interesse te tonen in wetenschap en technologie op deze leeftijd. Creatief speelgoed zoals schilderen en tekenen blijft nog steeds goed, maar ook denkspellen zoals puzzels, bordspellen en educatieve apps op tablets zijn nu populair. Speelgoed zoals robots en bouwsets zijn perfect om de nieuwsgierigheid van kinderen te wekken.

 

9-12 jaar

Voor kinderen in deze leeftijdscategorie is speelgoed dat helpt bij het ontwikkelen van hun vaardigheden aan te raden. Constructiesets zoals LEGO kunnen helpen bij het verbeteren van ruimtelijk inzicht en concentratie. Wetenschappelijke experimenten en bouwsets kunnen helpen bij het ontwikkelen van wetenschappelijk en technologisch inzicht. Sportmaterialen zoals een basketbal of een voetbal kunnen helpen bij het in beweging houden van kinderen

Speelgoed is meer dan alleen iets om mee te spelen. Het helpt kinderen bij hun ontwikkeling en het ontdekken van hun eigen talenten. Door te weten welk speelgoed het beste bij hun leeftijd past, kun je er zeker van zijn dat je je kinderen helpt bij hun groei en ontwikkeling. Het belangrijkste is echter om plezier en vermaak hoog in het vaandel te houden, want dat is tenslotte wat spelen zo leuk maakt!