» » Hoe maak je je bedrijf beter bestand tegen externe factoren?

Hoe maak je je bedrijf beter bestand tegen externe factoren?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Elk bedrijf heeft met tegenslagen en obstakels te maken. Sommige tegenslagen ontstaan door slecht functioneren, maar de meeste tegenslagen zijn het gevolg van externe factoren. In veel gevallen is het – uiteraard – niet mogelijk om iets tegen deze externe factoren te doen.

Toch is het op een bepaalde manier mogelijk om iets aan externe factoren te doen. Hoe dan? Je zou ervoor moeten zorgen dat je bedrijf beter bestand is tegen externe factoren. Dat doe je als volgt.

Bedrijven

Zorg voor diversificatie

De afgelopen jaren hebben een paar dingen duidelijk laten blijken. Een van deze dingen is dat je als ondernemer met weinig zekerheden te maken hebt. Er kan plots een wereldwijde pandemie ontstaan, waardoor de halve wereld stil komt te liggen.

Mede daarom zou je in je bedrijf voor diversificatie moeten zorgen. Richt je niet op één product of één dienst, maar zorg voor een uitgebreid en divers aanbod. Valt door een externe factor een van de pijlers binnen je bedrijf weg? Dan kun je altijd nog voortbordurend op de andere pijlers.

De uitdrukking ‘niet op één paard wedden’ is op elk bedrijf van toepassing. Juist door een divers aanbod samen te stellen, ben je minder afhankelijk. Dit maakt je bedrijf beter bestand tegen allerlei soorten externe factoren!

Houd zicht op de bedrijfsfinanciën

Een ondernemer moet precies weten wat zich in zijn/haar bedrijf afspeelt. Je hoeft uiteraard niet alles te weten, maar je moet wel weten hoe je bedrijf er voor staat. Dit krijg je voor elkaar door voortdurend zicht te houden op de bedrijfsfinanciën.

Blijkt dat de betalingstermijnen flink overschreden worden? Dan kun je voor factoring MKB kiezen. Blijkt er sprake van een ongezonde cashflow? Dan kun je in de kosten snijden. Blijkt er sprake van een minder bedrijfsresultaat te zijn? Dan kun je tijdig bijschaven, zodat in het volgende jaar het bedrijfsresultaat weer beter uitvalt.

Je moet je financiën dus altijd op orde hebben. Dit houdt niet direct in dat je elk jaar een recordwinst moet behalen. Dit houdt wel in dat je exact moet weten hoe je bedrijf ervoor staat. Dit stelt je in staat om tijdig in te grijpen, bijvoorbeeld door met een factoring bedrijf samen te gaan werken. 

Stel ontwikkeling centraal

Een van de voornaamste externe factoren is de opkomst van technologieën. Onder meer AI heeft de potentie om een bedrijf compleet uit te roeien. Of overbodig te maken. Dit zou je op voorhand al moeten zien te voorkomen. Hoe? Door ontwikkeling centraal te stellen.

Dit heeft op je eigen ontwikkeling betrekking, maar ook op de ontwikkeling van je personeel. Laat een afdeling zich bijvoorbeeld op AI storten. Mogelijk wordt hiermee een compleet nieuw business idee opgedaan. Of is het hierdoor mogelijk om een voorsprong op de concurrentie in te nemen. De mogelijkheden van bijvoorbeeld AI zijn eindeloos, dus probeer dit in je eigen voordeel te gebruiken.

Uiteraard kun je niet alles tegen externe factoren doen. Wel is het mogelijk om je bedrijf beter bestand te maken tegen externe factoren en bijbehorende risico’s.