Het kan je wellicht ontgaan zijn, maar wist je dat raambekleding een belangrijke vorm van isoleren is? Als je de juiste raambekleding kiest voor jouw ramen, kan dit al behoorlijk veel kou tegenhouden. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte en kiezen gordijnen die zij mooi vinden. Uiteraard is uitstraling ook heel belangrijk, maar het moet ook praktisch zijn, voornamelijk als het veel kan schelen op de energierekening. Lees met ons mee hoe je de juiste raambekleding kunt kiezen.
Raambekleding die past
Het is heel belangrijk dat je voor raambekleding kiest, die precies aansluit op het raam. Je moet namelijk voorkomen dat er kieren zijn. Als je het raam goed inmeet en de raambekleding laat maken op jouw raambreedte, dan zul je minder last hebben van tocht. Je hebt dan eigenlijk de kieren rondom de raambekleding weggewerkt. Dit leidt ertoe dat koude lucht altijd blijft zitten tussen het raam en de raambekleding. Dat scheelt ‘s avonds dus veel stoken.
Let er wel op dat dit bij alle ramen van toepassing is. Natuurlijk zal er bij dubbel en driedubbel glas minder tocht naar binnen komen dan bij enkelglas. Alleen kou vindt altijd wel zijn weg. Raambekleding die aansluit is dus echt een aanrader voor jouw ramen.
Uiteraard is het wel beter om voor isolerende raambekleding te kiezen. Daarmee heb je nog minder kans dat er tocht langs komt. Een verduisterend gordijn is bijvoorbeeld perfect als je koude lucht tegen wil houden. Al hebben shutters ook een isolerende werking. Het is zelfs zo dat shutters altijd op jouw raam passen. Shutters kunnen op maat gemaakt worden, waardoor ze voor elk raam geschikt zijn. Shutters passen dus altijd en laten weinig koude lucht door.
Hang het goed op
Als je het raam goed hebt opgemeten, dan kan er nog maar weinig misgaan zul je denken. Toch is dat niet helemaal waar. Veel mensen kiezen voor dubbele raambekleding. Ze kiezen dan voor plisségordijnen op het raam en dan nog overgordijnen. Die overgordijnen komen het meest tot zijn recht als je die helemaal tot de grond laat komen.
Met het opmeten is er dan alleen gedacht aan de breedte van het raam, waardoor het plisségordijn eigenlijk te lang is voor je raam. Wat er dan gebeurt is dat je die vaak te lang laat hangen. Ten eerste is het raam dan niet helemaal afgesloten, waardoor je koude lucht zal ervaren in huis.
Vervolgens kies je ervoor om de verwarming aan te zetten. Deze staat uiteraard onder het raam. Als het gordijn hier overheen valt, zal het aanzetten van de verwarming weinig effect hebben. Warme lucht stijgt namelijk op. Onder dit plisségordijn zal het lekker zijn, maar niet in de rest van jouw woning. Hetzelfde geldt natuurlijk als je voor overgordijnen kiest.
Zorg daarom altijd dat je jouw raam goed opmeet, zowel in de hoogte als de breedte. Daarnaast is het een goede tip om de overgordijnen pas te sluiten als je naar bed gaat, zodat de warme lucht jou nog kan bereiken als je ervoor kiest om de verwarming aan te zetten.
Sluit de gordijnen
Uiteraard is het belangrijk om de gordijnen te sluiten als je geen koude lucht wil binnen krijgen. Dat is hierboven natuurlijk al een paar keer naar boven gekomen. Zorg daarom dat je in de winter de gordijnen op tijd dicht doet. Door het donkere weer komt er toch weinig zonlicht binnen.
Bovendien geldt dit natuurlijk niet alleen voor ‘s avonds. Ook als je weggaat, zou je de gordijnen liever willen sluiten. Niet alleen om de koude lucht tegen te gaan, maar natuurlijk ook voor jouw privacy!