Zelf de werktijden indelen en werken zonder een baas, waar je verantwoording aan af moet leggen. Het klinkt enorm interessant, maar er zitten ook heel veel kosten aan verbonden. Weet jij hoe jij kunt besparen op de kosten als zzp’er? Wij geven 5 tips, waar jij als beginnende zzp’er gebruik van kan maken.
1. Verhoog jaarlijks jouw (uur)tarief
Als je veel concurrentie hebt, moet je daar jouw uurtarief goed op aanpassen. Bovendien moet jouw tarief aansluiten bij de kwaliteit die je levert. Maar, houdt ook rekening met de inflatie die elk jaar kan veranderen. Daarom is het verstandig om elk jaar jouw uurtarief opnieuw te berekenen, zodat je niet minder gaat verdienen door de inflatie.
2. Verzekeringen vergelijken
Het is zeer verstandig om als zzp’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Zo’n verzekering is aanzienlijk best duur. De afgelopen jaren zijn de voorwaarden veranderd, waardoor je wellicht kosten kunt besparen. Hetzelfde geldt voor een energieverzekering. Het zijn flinke vaste uitgaven elke maand. Zorg dat je minimaal elk jaar een vergelijkingscheck doet. Hoogstwaarschijnlijk is over een jaar een andere verzekeraar veel goedkoper dan jouw huidige energiemaatschappij.
3. Bespaar op kantoorkosten
Tegenwoordig gaat bijna alles digitaal, waardoor jij als zzp’er geen volle archiefkasten nodig hebt. Het is daarom erg gebruikelijk om thuis een kantoor in te richten met een laptop, omdat je niet veel ruimte nodig hebt. Vind je thuiswerken niet fijn? Ga dan eens op zoek naar een flexwerkplek bij een bestaand bedrijf. Vaak kun je voor een paar maanden een ruimte of bureau huren voor een goedkope huurprijs, waar je samen met andere ondernemers kunt werken. Hierdoor heb je ook meteen wat meer sociale contacten, waarmee je jouw netwerk kunt uitbouwen.
4. Bespaar op jouw privéauto
Als jij jouw privéauto gebruikt voor zakelijke ritten, kun je € 0,19 per gereden kilometer als kosten opvoeren. Dit geldt dan alleen voor de zakelijke ritten die je rijdt. Dit betekent ook dat je minder inkomstenbelasting betaald. Daarnaast mag je als zzp’er ook een gedeelte van de btw aftrekken. Als je bijvoorbeeld 30% zakelijk rijdt met jouw privéauto, mag je ook 30% aftrekken van de betaalde btw.
5. Regel zelf jouw financiën
Je bespaart een heleboel geld, als je zelf de administratie en financiën regelt. Hierdoor hoef je niet iemand in te huren of aan te nemen. Heb je er zelf geen verstand van? Volg dan een training of cursus, zodat je er zelf alles over kunt leren. Op die manier kun je ook groeien in jouw zelfontwikkeling. Wil je de administratie toch uitbesteden in drukke periodes? Huur dan een freelancer in. Deze persoon hoef je geen contract aan te bieden, waardoor je niet iedere maand een vast salaris moet betalen.