» » Wat is 8K resolutie?

Wat is 8K resolutie?

Geplaatst in: Technologie | 0

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker voorbij komen; televisies in 8K-kwaliteit. Maar is de grote hype terecht of hebben we te maken met een goed uitgevoerde marketingstunt? We nemen de voor- en nadelen van 8K met je door, zodat je zelf een goed oordeel kunt geven of de huidige trend ook van toegevoegde waarde kan zijn voor jou persoonlijk.

Wat is 8K?

Waar we al reeds bekend zijn met televisies van 4K-kwaliteit, is 8K echter nog steeds een vreemde eend in de bijt… Met een kwaliteit die maar liefst vier keer groter is als Ultra HD (4K), mogen we toch wel spreken over een gigantische update van de huidige mogelijkheden. Met meer dan 33 miljoen pixels, weet het de 8 miljoen pixels van Ultra HD eenvoudig te passeren en ver achter zich te laten.

Kwaliteit

De verbeterde kwaliteit levert een revolutionaire resolutieverhouding op van 7680×4320 pixels. Echter, is deze kwaliteit niet tot nauwelijks waar te nemen met het menselijk oog. Bij televisieschermen die groter zijn dan 68 inch wordt de verbetering wel duidelijk zichtbaar. Hiermee wordt ook direct duidelijk dat 8K voor thuisgebruik nog niet de toegevoegde waarde kan brengen, zoals 4K daarin zich in het verleden wel kon onderscheiden van haar voorgangers.

Nadelen

Een duidelijk nadeel is ook te noemen, aangezien er eind 2019 nog weinig beeldmateriaal beschikbaar is voor de commerciële markt. Zo zijn er opvallend weinig films en series te bekijken in deze hoogwaardige 8K-kwaliteit. Netflix bijvoorbeeld heeft nog geen concrete plannen openbaar gemaakt voor het produceren of in ieder geval uitbrengen van content in 8K-kwaliteit. Ook via de reguliere televisie zijn er op dit moment nog geen zenders die in 8K (kunnen) uitzenden. Daarnaast kunnen de huidige Blue-Ray schijfjes de grote hoeveelheid aan benodigde data nog niet verwerken.

Conclusie

Concluderend is 8K een grote verhoging in kwaliteit, waarvan de zichtbaarheid en belevenis echter nog zeer discutabel is. Op dit moment lijkt deze kwaliteit nog niet genoeg toepasbaar voor het huidige aanbod in video-content. Hiermee lijkt 4K op dit moment nog de juiste keuze bij het aanschaffen van een televisie. Uiteraard zal de toekomst meer content worden geproduceerd en aangeboden in 8K-kwaliteit. Hiermee zal deze trend uiteindelijk wel gaan uitgroeien naar een waardevolle opvolger van de 4K televisie.

Wil je graag de trend voor zijn en het nieuwste van het nieuwste gebruiken? Dan is 8K de juiste keuze voor jou. Wanneer je meer de voorkeur geeft aan een zeer ruim aanbod aan content en acceptabele prijzen; dan is 4K de beste optie in dit geval.