» » Gaat Disney Plus een bedreiging vormen voor Netflix en Videoland?

Gaat Disney Plus een bedreiging vormen voor Netflix en Videoland?

Geplaatst in: Technologie | 0

Disney +

Dinsdag 12 november staat al maanden met rood gemarkeerd in de agenda’s van vele Disney-liefhebbers. Dit is namelijk de dag van de officiële lancering van het nieuwe online streamingplatform van Disney. Je kunt er niet alleen alle series en films bekijken van Disney, maar ook van franchises zoals Marvel en Star Wars.

Daarbij valt National Geographic ook onder de vlag van Disney, waardoor interessante documentaires ook tot de mogelijkheden behoren. Voortaan heb je dus direct toegang tot de nieuwste releases. Maar kun je ook absolute klassiekers terugzien, zoals: Belle en het Beest, De Kleine zeemeermin en Finding Nemo. Of wat dacht je van klassieke comedyseries zoals The Simpsons? Wij hebben er ieder geval zin in!
De streamingdienst is echter niet volledig nieuw. De afgelopen drie maanden werd er namelijk al uitgebreid en succesvol getest in Nederland. Deze test is naar grote tevredenheid uitgevoerd en heeft veel belangrijke data opgeleverd. Hierbij is bijvoorbeeld duidelijk geworden dat de doelgroep zowel onder als boven de 25 jaar ligt en evenredig verdeeld onder mannen en vrouwen.

Disney wist tijdens de testperiode maar liefst 660.000 huishoudens te bereiken in Nederland die gebruik hebben gemaakt van Disney Plus. Dit was echter wel een gratis proefperiode, waarbij het de vraag is hoeveel gebruikers ook daadwerkelijk zullen overstappen naar een betaald abonnement. Vanaf de lancering zal het aanbod sterk worden vergroot, wat als drijfveer moet dienen om de mensen te behouden voor deze betaalde service.

In Nederland op dit moment al meerdere aanbieders voor videostreaming, zoals Netflix en Videoland. En in mindere mate Prime Video van Amazon en Hulu, dat voorlopig enkel in Amerika voet aan grond weet te krijgen.

In Nederland is Netflix al terug te vinden in maar liefst 3,2 miljoen huishoudens. Videoland blijft nog ver achter met 600.000 huishoudens. Disney wist in zijn proefperiode de afgelopen maanden maar liefst 660.000 huishoudens te bereiken die gebruik maakt van Disney+. Dit was echter wel een gratis abonnement, waarbij het de vraag is hoeveel gebruikers ook daadwerkelijk overstappen op een betaald abonnement.

Concurrentie

Disney wilt het platform binnen vijf jaar winstgevend maken. De komende jaren zal het eerst veel moeten investeren om het platform bekend te maken onder de doelgroep. Dit is ook de reden dat er 375 miljoen dollar vrij is gemaakt voor promotie en marketing. Daarnaast loopt Disney vanaf nu ook jaarlijks 150 miljoen inkomsten mis doordat de samenwerking met Netflix is beëindigd. Zij zullen uiteraard nu met elkaar gaan concurreren in plaats van gaan samenwerken.

Prijs en aanbod

De maandelijkse abonnementskosten liggen op dit moment nog lager dan de voornaamste concurrentie. Netflix ligt het hoogst met € 10,99 per maand. Maar zij bieden daarentegen wel het grootste aanbod aan films en series. Voor Videoland betaal je € 8,99 per maand. Hierbij zie je unieke content die niet op andere platforms wordt aangeboden.

Disney vraagt op dit moment nog maar € 6,99 per maand. Dit lijkt op het eerste gezicht een marktpenetratie prijsstrategie, waarbij het de mensen wilt bereiken door goedkoper te zijn dan haar concurrenten. Je kunt trouwens ook direct voor het hele jaar betalen, waarbij je dus twee maanden korting krijgt. Je betaalt dan een totaal bedrag van € 69,99 per jaar.

In het eerste jaar zal Disney meer dan 25 eigen televisieseries en 10 nieuwe speelfilms gaan uitbrengen. Waaronder Toy Story 4, Frozen 2, The Lion King, Captain Marvel en Star Wars: The Rise of Skywalker. Naar verwachting zal er de komende jaren nog veel meer exclusieve content worden uitgebracht voor dit platform.

Disney heeft ook al een app uitgebracht voor diverse platforms, zoals iOS (iPhone) en Android. Maar ook op de Xbox en Playstation 4 kun je eenvoudig Disney Plus bekijken via de app. Daarnaast kun je ook de Disney-app downloaden via de Samsung Smart Hub op je televisie. Het is echter nog niet mogelijk om op 4k kwaliteit series of films te bekijken. Heb je geen Samsung televisie? Dan kun je altijd nog via een Google Chromecast streamen naar je televisie.

Verwachtingen en doelstellingen

Disney heeft het afgelopen kwartaal -waarin de testfase van het platform is gestart- 19,1 miljard dollar omzet gedraaid. Dit komt met name doordat biocoopfilms zoals The Lion King, Toy Story 4 en Aladdin een groot succes zijn gebleken.

Voor de toekomst heeft het ook duidelijke doelstellingen uitgesproken. Na 1 jaar (na lancering platform) wilt het 18 miljoen abonnees bereiken. In 2024 wilt het echter zijn uitgegroeid tot een aantal dat tussen de 60-90 miljoen abonnees ligt. Netflix heeft op dit moment 160 miljoen abonnees wereldwijd. Disney zal nog een zware kluif hebben aan alle concurrenten op de markt!