» » Wat is een zakelijke rekening en hoe open je er een?

Wat is een zakelijke rekening en hoe open je er een?

Geplaatst in: Geldzaken, Zakelijk | 0

Niet iedere ondernemer opent een zakelijke rekening voordat hij of zij van start gaat. Als jouw bedrijf een eenmanszaak, maatschap of vennootschap onder firma (vof) is, ben je dit ook niet verplicht. Toch ontkom je er vaak niet aan. Waarom niet? Omdat er in de voorwaarden van de meeste banken staat dat je een privérekening niet voor zakelijke doeleinden mag gebruiken. Reden genoeg om zo’n rekening te openen voordat je voor jezelf begint. Aangezien niet iedere ondernemer bekend is met een zakelijke rekening, vertellen wij je er in deze tekst meer over. Daarnaast leggen we je uit hoe je een zakelijke rekening opent.

Zakelijke Rekening Openen ABN Bank

 

Uitleg over een zakelijke rekening

Vrijwel iedere Nederlander heeft een bankrekening. Hiermee kun je makkelijk en snel digitaal geld overboeken. Dankzij het pasje dat bij deze rekening hoort, kun je bovendien contant geld opnemen. Een zakelijke rekening ziet er hetzelfde uit. Verschil zit hem in het doeleinde van de rekening. Je gebruikt een zakelijke rekening namelijk niet voor privédoeleinden, maar uitsluitend voor jouw bedrijf. Zo zet je het rekeningnummer bijvoorbeeld op facturen die je verstuurt. Klanten boeken het bedrag dat zij jou verschuldigd zijn hierdoor direct over op jouw zakelijke rekening.

Wat zijn de voordelen?

Je weet inmiddels wat een zakelijke rekening is. Voordat je zo’n rekening opent, ben je mogelijk nog benieuwd naar de voordelen hiervan. Grootste voordeel van een zakelijke rekening is dat je voorkomt dat zakelijk geld en privégeld door elkaar lopen. Dit is wel het geval als je een privérekening gebruikt voor zakelijke doeleinden. Krijg je controle van de Belastingdienst? Dan moet je zelf alle zakelijke betalingen en privé betalingen uitpluizen. Met een zakelijke rekening is dit niet het geval. Jouw administratie wordt dus een stuk overzichtelijker door gebruik te maken van een zakelijke rekening.

Een tweede voordeel van een zakelijke rekening is dat je hiermee professionaliteit uitstraalt richting jouw klanten. Dit komt doordat de rekening op naam staat van jouw bedrijf. Wanneer een klant geld naar jou overboekt, komt jouw bedrijfsnaam op zijn/haar bankafschrift te staan. Dit is niet het geval als je een privérekening gebruikt. In dat geval staat er namelijk een persoonsnaam op het afschrift. Dit kan voor onduidelijkheden zorgen. Reden genoeg om een zakelijke rekening te gebruiken voor jouw bedrijf in plaats van een privérekening.

Zakelijke rekening openen

Zoals je hierboven kon lezen, heb je als ondernemer baat bij een zakelijke rekening. Als je overtuigd bent, wil je zelf mogelijk wel een zakelijke bankrekening openen. Maar hoe doe je dit eigenlijk? Sommige mensen denken dat zij hiervoor bij een bank langs moeten. Vroeger was dit inderdaad nodig, maar tegenwoordig kun je een zakelijke rekening openen vanuit jouw luie stoel. Via de site van een bank kun je namelijk een aanvraag indienen. De meeste banken nemen jouw aanvraag binnen de kortste keren in behandeling. Als alles in orde is, krijg je alles voor de zakelijke rekening toegestuurd. Hierdoor duurt het nooit lang alvorens je jouw zakelijke rekening kunt gebruiken.