» » Wat is het verschil tussen holkamer of massieve composiet vlonderplanken?

Wat is het verschil tussen holkamer of massieve composiet vlonderplanken?

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

Een vlonder kan meteen een andere uitstraling geven aan jouw tuin. Het is een manier om meer diepte te creëren, wat meteen de uitstraling en sfeer verandert. Alleen niet elke vlonderplank is hetzelfde, zo heb je een keuze uit holkamer en massieve composiet vlonderplanken. Wat daar het verschil tussen is, lees je in dit artikel. Tevens geven we tips, hoe je een vlonderplank het beste kan gebruiken in de tuin.

Vlonderplanken

De voordelen van composiet

Als je vlonderplanken in de tuin wil leggen, is het verstandiger om voor de composiet variant te kiezen. Er zitten namelijk zoveel voordelen aan in tegenstelling tot de houten vlonderplank. Composiet vlonderplanken zijn altijd duurzamer dan hout. Om een houten vlonderplank te maken, moet er altijd hout gekapt worden. Bij composiet is dat niet het geval. Bovendien gaan de vlonderplanken van composiet ook veel langer mee, omdat ze niet kunnen rotten. Een composiet vlonderplank is daarnaast ook veel veiliger. Ze zijn namelijk niet zo glad als hout, waardoor er geen valpartijen ontstaan. Ook de kleur van een composiet vlonderplank wordt behouden. Ook dat is bij hout natuurlijk niet het geval. Als je een vlonderplank in de tuin wil, kies je dus altijd voor composiet.

De verschillende composiet

Vlonderplanken van massief composiet vallen onder het luxe segment. Dit komt omdat ze relatief duurder zijn dan holkamer vlonderplanken. Die hogere prijs komt door de hoeveelheid materiaal dat gebruikt is. Een massief composiet vlonderplank, bestaat uit één geheel. De dichte planken zijn zeer stevig en vrij zwaar. Hierdoor kunnen ze intensief gebruikt worden. Als je vaak over de vlonderplanken heen moet of er moeten zware spullen opstaan, kun je het beste kiezen voor de massief composiet variant. Deze kunnen ook gemakkelijk waterpas gelegd worden in jouw tuin. 

Holkamer vlonderplanken zijn zoals de naam al doet vermoeden, hol van binnen. De vlonderplank heeft dus een boven- en onderkant en binnenkamers. Qua prijs zijn de holkamer vlonderplanken het voordeligst. De lagere prijs komt dus doordat er minder materiaal is gebruikt. De vlonderplanken zijn dan ook een stuk lichter dan die van massief composiet. Houdt er rekening mee wat je op de vlonderplanken neerzet. Het materiaal is namelijk niet zo sterk als massief composiet. Bovendien kun je ze ook beter met afschot leggen, zodat er geen water in blijft staan. 

De verschillen zitten dus voornamelijk in de sterkte van het materiaal. Bedenk daarom van te voren goed waar je de vlonderplanken neer gaat leggen. De massief composiet planken kun je in principe door heel de tuin leggen of een apart zithoekje mee creëren. De holkamer vlonderplanken zou je wellicht eerder willen gebruiken om een bepaalde diepte in de tuin te creëren. Je kunt op de vlonders dan bijvoorbeeld verschillende bloembakken kwijt. Een loungeplek creëren is op de holkamer vlonderplanken niet echt aan te raden. 

Het gebruik van vlonderplanken

Vlonderplanken zijn ideaal als je jouw tuin of terras hoger wil leggen. Door vlonderplanken neer te leggen, kun je meer diepte in de tuin creëren. Het kan ook een praktische reden zijn, omdat de drempel van de deur bijvoorbeeld heel hoog ligt. Door vlonderplanken op het balkon of het terras te leggen, wordt de ruimte tussen de drempel en de grond automatisch verkleint. 

Je kunt vlonderplanken ook gebruiken om bijvoorbeeld een apart hoekje te maken voor de kinderen of voor jullie zelf. Maak bijvoorbeeld een hoger liggend terras, waar jullie ‘s avonds een borrel kunnen drinken. Let er wel altijd op dat, dat deel hoger ligt. Wellicht is het verstandig om er een trapje aan vast te maken, zodat je de kans op vallen verkleint.