Beleggen is dé manier om tegenwoordig geld te investeren en vormt een aantrekkelijk alternatief van sparen. Je kunt met beleggen immers leuke rentes verdienen op je investering. Op dit gebied bestaat er een verschil tussen traditionele beleggingen en alternatieve beleggingen. Waar is dit verschil precies op gebaseerd en wat voor alternatieve beleggingsmogelijkheden zijn er?
Traditionele beleggingen; wat is het?
Wanneer mensen traditioneel beleggen, profiteren zij met hun investering van stijgingen in de koers. Het wordt ook wel het innemen van een longpositie genoemd en voorbeelden omvatten het kopen van aandelen of obligaties of het hebben van spaargeld. Het is hierbij de bedoeling dat deze beleggingen meer waard worden over tijd.
Alternatieve beleggingen; wat is het?
Aan de andere kant zijn er ook alternatieve beleggingen, wat alle andere investeringen zijn dan de hierboven genoemde. Denk hierbij aan investeringen in auto’s, drank en vastgoed. Tegenwoordig vormen deze alternatieve varianten van beleggen een belangrijk instrument. Echter, door de groei van de private markt is het wel complexer dan traditionele beleggingen.
Soorten alternatieven beleggingen
Globaal gezien zijn er vier categorieën van alternatief beleggen:
- Gestructureerde producten. Allereerst kunnen producten gestructureerd worden om een specifiek rendement te creëren. Een bekend voorbeeld hiervan is verschillende investeringsproducten van hetzelfde bedrijf kopen. De opbrengsten worden zo gestructureerd in vaste kasstromen.
- Hedgefondsen. Dit zijn investeringsfondsen die bescherming bieden voor risico’s aan investeerders. Denk hierbij aan bescherming tegen een toenemende inflatie.
- Privaat vermogen. Deze categorie omvat allerlei niet-beursgenoteerde investeringen en komen in verschillende vormen voor. Een voorbeeld is het beschikbaar stellen van kapitaal voor nieuwe ondernemingen, ook wel “venture capital” genoemd.
- Reële activa. Reële activa staat voor directe investeringen in bezittingen van niet-financiële aard. Denk hierbij onder andere aan investeringen in grondstoffen, infrastructuur en vastgoed. De waarde van deze investeringen komt voornamelijk uit de waarde van het in geïnvesteerde product zelf.
Traditionele vs. alternatieve beleggingen; de belangrijkste verschillen
Allereerst is er bij traditionele beleggingen sprake van een hoge liquiditeit, terwijl alternatieve beleggingen illiquide kunnen zijn. Dit houdt in dat de waarde van alternatieve beleggingen minder goed te voorspellen is. Daarnaast zijn alternatieve beleggingen gericht op private markten en beursgenoteerde activa en traditionele beleggingen enkel op beursgenoteerde activa. Tevens is er een verschil in het type beleggers, wat traditioneel passieve aandeelhouders zijn en alternatief juist actieve aandeelhouders, en soms solo-eigenaars.
Er bestaan dus een aantal belangrijke verschillen tussen traditionele en alternatieve beleggingen, waarbij de alternatieve belegger een steeds grotere rol gaat spelen. Binnen de vier genoemde categorieën gaan alternatieve beleggers een complexe, maar interessante uitdaging aan.