» » Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken

Wat zijn de voor- en nadelen van thuiswerken

Geplaatst in: Besparen, Geldzaken, Zakelijk | 0

laptop

Sinds corona om de hoek is komen kijken, werken veel mensen vanaf huis. Thuiswerken is een normaal begrip geworden en veel mensen zijn er dan ook al aan gewend. Er zitten natuurlijk voor- en nadelen aan thuiswerken. Wij hebben ze even op een rijtje gezet:

 

Voordelen van thuiswerken:

  1. Kostenbesparend voor werkgevers

Aangezien veel werknemers niet meer op kantoor zitten, worden er een hoop kosten bespaard hierdoor. Denk aan kosten voor elektriciteit, water en soms reisvergoeding. Mensen werken thuis en nemen hierdoor die kosten mee naar huis. Dit zorgt ervoor dat veel werkgevers maandelijks veel minder kosten kwijt zijn. De airco hoeft niet meer de hele dag op werk aan te staan, aangezien er niemand zit. Dit is maar een klein voorbeeld van velen.

 

2. Productievere werkdagen

Er is bewezen dat thuiswerkers meer produceren dan mensen op het kantoor. Dit heeft te maken met het feit dat mensen in hun eigen vertrouwde omgeving werken en hierdoor zich beter kunnen focussen. Ook worden er betere dagindelingen gemaakt waardoor er meer werk wordt verzet. 

 

3. Minder ziekmeldingen

Doordat je in je eigen omgeving te werk gaat, wordt de drempel om je ziek te melden bij gezondheidsklachten verlaagt. Als je een griepje oploopt zul je thuis sneller doorwerken, aangezien je nergens naar toe hoeft en vanaf je laptop kunt werken. Thuis voel je je op je gemak en kun je makkelijker doorwerken.

 

4. Tijdsbesparing

Veel mensen moeten met de auto of de fiets naar werk. Dit zorgt er natuurlijk voor dat je net dat half uurtje of uurtje eerder thuis moet vertrekken om op tijd op werk aan te komen. Als je thuiswerkt is dit niet nodig, je hoeft alleen van je bed naar je werkplaats te lopen. Dit bespaart een hoop tijd. Als je thuis werkt houd je dan ook meer vrije tijd over, aangezien je werkdag stopt op het moment dat je al je uren gedraaid hebt. De reistijden die daarna normaal nog kwamen heb je dan niet meer.

 

webshop starten

 

Nadelen van thuiswerken:

 

  1. Geen onderscheid in je privé- en werkleven

Er zitten natuurlijk ook enkele nadelen aan thuiswerken. Een nadeel van thuiswerken is dat bijvoorbeeld het onderscheiden van je thuissituatie en je werk lastiger wordt. Je kinderen lopen nog steeds over de vloer en jij blijft hun mama of papa. Aangezien niemand het gewend is dat je zelf zoveel over de vloer bent, kan dit aan het begin nog even wennen zijn. 

Ook als je geen kinderen hebt kan het wennen zijn, doordat de omgeving ervoor zorgt dat jij je niet volledig op werk kan focussen. De aanwezigheid van een hond kan dit zelfs al verstoren. Zorg er voor dat er een duidelijke scheiding is tussen werk en privé. Maak een apart werkbureau en besteed hier je werkuren. Stop zodra het moet en berg dan ook alles op. Als je dit niet doet, dan is er een kans dat je veel meer werk gaat verrichten in je vrije tijd dan moet.

 

2. Eenzaamheid

Aangezien je nu vanaf huis werkt, heb je een collega’s meer in handbereik. Dit zorgt ervoor dat je een stuk minder sociaal contact hebt. Dit kan soms nog wel eens zorgen voor een wat eenzaam gevoel. In de ochtend ben je niet nog even 10 minuutjes aan het kletsen met je favoriete collega. Nee, de werkdag begint meteen zodra jij je laptop hebt geopend. 

 

3. Minder kans op promotie

Als je op kantoor werkt, wordt je natuurlijk in de gaten gehouden door je baas. Doordat veel mensen thuiswerken, wordt de kans op promoties ook minder. Zodra je op kantoor bent ben je fysiek meer in beeld, waardoor jouw acties en daden meer in de gaten worden gehouden. 

 

4. Geen geschikte werkruimte

Niet iedereen heeft een extra kamer in zijn of haar huis. Dit maakt het lastig om voor iedereen een goede werkplek te vinden.