» » Zó kun je direct besparen op je zorgverzekering

Zó kun je direct besparen op je zorgverzekering

Geplaatst in: Besparen, Geldzaken | 0

Het einde van het jaar komt steeds dichter in zicht. Dit betekent buiten de heerlijke oliebollen en flessen champagne, ook dat je vanaf dat moment weer het nodige geld kunt besparen. Je hebt namelijk tot 31 december de mogelijkheid om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. In veel gevallen kun je met een overstap veel kosten besparen. Deze besparing kan daarbij al snel oplopen tot wel honderden euro’s op jaarbasis.

Belangrijke data als je wilt overstappen

Belangrijk om te weten is dat je tot 31 januari de tijd hebt om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Daarbij dien je dus voor het begin van 2020 wel al je polis te hebben opgezegd bij je huidige verzekeraar. Je zult in een dergelijke situatie dan met terugwerkende kracht betalen voor je polis die 1 januari wordt gestart. Zorg er wel voor dat je niet onverzekerd bent, want in dat geval riskeer je een boete van het CAK.

Waar moet ik op letten?

Buiten het behalen van een financieel voordeel, ben je natuurlijk ook op zoek naar betere voorwaarden. Denk daarbij aan een betere dekking of een polis die beter aansluit op je persoonlijke wensen en huidige situatie. Om deze reden is het dus altijd aan te bevelen om alle zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken. Elk jaar vanaf 12 november worden alle polissen beschikbaar gesteld door de verschillende aanbieders en kun je direct gaan vergelijken.

Check ook altijd even of je in aanmerking komt voor eventuele kortingen. Veel aanbieders proberen klanten binnen te halen door extra kortingen weg te geven of kleine presentjes mee te geven. In veel gevallen kun je ook direct betalen voor het gehele jaar, waarbij je een korting van 2% op het totaalbedrag kunt ontvangen. Zo bespaar je al snel enkele tientjes zonder er iets voor te doen. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen zo rond de feestdagen!

Je dient ook rekening te houden met de voorwaarden van een polis. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat er een lange wachttijd wordt aangehouden voor eventuele uitbetalingen. Maar het komt ook voor dat zorgaanbieders exclusieve afspraken hebben gemaakt met een selectie aan zorgverleners. Hierdoor kun je dus niet overal terecht om jezelf te laten behandelen. Neem deze punten dus zeker mee in je overweging.

Kan ik ook tussentijds overstappen?

Ben je net te laat om over te stappen of wil je door een andere reden alsnog overstappen? Dit is bij uitzondering alsnog mogelijk, zoals in de volgende situaties:

– Wanneer je terugkomt uit het buitenland en weer in Nederland wilt gaan wonen
– Je wordt bijna 18 of bent net jarig geweest
– Je maakt geen onderdeel meer uit van een collectieve zorgverzekering van je werkgever
– Je huidige verzekeraar wijzigt plotseling de voorwaarden
Overstappen is echter niet mogelijk bij een betaalachterstand.

Tot slot, onthoud dat je altijd 14 dagen bedenktijd krijgt en daarmee ook de mogelijkheid hebt om alsnog kosteloos op te zeggen. Zo kun je altijd nog terugkomen op je eerder gemaakte keuze.