SIM only is natuurlijk al jarenlang een bekend begrip in Nederland. Maar toch zijn er nog steeds genoeg mensen die niet precies weten welke voor- en nadelen het voor hen kan brengen. Om hier wat meer duidelijkheid in te krijgen hebben we de vijf voornaamste voordelen en 5 nadelen voor je verzameld.
Voordelen
Lagere maandelijkse kosten
Met een SIM only zullen je maandelijkse kosten hoogstwaarschijnlijk een stuk lager gaan uitvallen dan met een normaal abonnement. Over het algemeen betaal je maar enkele euro’s per maand, waardoor je al snel meer dan 75% kunt besparen op je maandelijkse telefoonkosten.
Je zit niet vast aan een contract voor langere tijd
Het grote voordeel is toch wel dat een SIM only abonnement maandelijks opzegbaar is. Je zit dus niet 1 of 2 jaar vast aan bepaalde kosten. Zit je vaak voor werk in het buitenland? Dan wil je liever niet vast zitten aan een langdurig abonnement in een bepaald land. En zo zijn er nog een handvol redenen te noemen waarbij een abonnement van korte duur aan te bevelen is.
Je kunt elke maand je bundel wijzigen
Heb je een zware tentamenweek die er aan zit te komen? Dan is de kans groot dat je minder gebruik zult maken van je telefoon. Je hebt dan altijd de mogelijkheid om je belminuten en databundel te wijzigen. Zo bespaar je onnodige kosten voor iets waar je geen gebruik van maakt. Als die tentamenweek er weer op zit, kun je net zo eenvoudig je abonnement weer terugzetten. Ideaal toch?
Je hebt veel keuzevrijheid bij het uitkiezen van een toestel
Je abonnement is uiteraard niet gekoppeld aan een specifiek toestel. Hierdoor geniet je veel vrijheid bij het kiezen van een geschikte telefoon. Je kunt daarnaast ook eenvoudig wisselen van toestel als je snel bent uitgekeken op je telefoon.
Oude telefoon kun je nog steeds gebruiken
Heb je geen behoefte aan een nieuw toestel? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om je oude mobiel te blijven gebruiken. In veel gevallen zijn deze toestellen nog prima te gebruiken, aangezien de verschillen steeds kleiner worden tussen oudere en nieuwe modellen.
Nadelen
Los toestel kopen zorgt wel voor eenmalige hoge kosten
Je dient uiteraard zelf voor een mobiele telefoon te zorgen. Normaal gesproken verdeel je de kosten van je telefoon over de termijnen van je abonnement, maar nu dien je deze kosten direct af te dragen.
Je dient je telefoon wel simlock vrij te maken
Je kunt je oude toestel niet zomaar gebruiken met je nieuwe simkaart. Je zult de mobiele telefoon eerst simlockvrij te maken, voordat je het SIM only abonnement daadwerkelijk kan gebruiken.
Je kunt geen gebruik maken van een leentoestel
Is je telefoon helaas kapot gegaan en niet meer te gebruiken? Dan kun je helaas geen gebruik maken van een leentoestel. Dit wordt namelijk niet aangeboden binnen de mogelijkheden van SIM only. Je zult dus zelf een nieuw toestel aan te schaffen wanneer het oude toestel defect is.
Je betaalt extra voor internet via het 4G netwerk
Extra snel internet via het 4G netwerk is meestal niet inbegrepen bij een SIM only. Je betaalt hier dus extra voor naast je standaard kosten. Uiteraard is het geen absolute vereiste, maar uiteraard wel gewenst als je een echte diehard gebruiker bent van Netflix en Spotify.
Extra bellen buiten je bundel kost meer dan binnen je belbundel
Weet je van jezelf dat je graag belt en daarnaast ook vaak erg lang aan de telefoon hangt? Dan is het aan te raden om je belbundel daar wel op in te richten. Extra belminuten buiten je vaste belbundel zijn namelijk een stuk duurder dan normale belminuten. Probeer dus niet te besparen op je standaard aantal belminuten. Uiteindelijk zul je duurder uit zijn wanneer je toch meer belt dan het aantal minuten dat binnen je abonnement valt.
Zoals je wellicht merkt, zal het per persoon verschillen wat men nu de voorkeur geeft. Bekijk daarom goed welke punten voor jou zwaarder meetellen, en maak daaruit voortkomend jouw keuze. De SIM only is in ieder geval een prima alternatief, wanneer je je kosten laag wilt houden en nergens voor langere periode aan vast wilt zitten.