Aangezien de decembermaand altijd weer een dure maand is, willen we natuurlijk graag zoveel mogelijk kunnen besparen op onze overige uitgaven. Maar wist je ook dat je eenvoudig en snel kunt besparen op je autoverzekering? Vergelijk bijvoorbeeld alle aanbieders via de onafhankelijke vergelijkingstool van Voordeligst en zie direct een overzicht van de voordeligste premies beschikbaar. Overstappen levert daarbij vrijwel altijd direct voordeel op, wat gemiddeld oploopt tot € 200 op jaarlijkse basis. Dat kun je natuurlijk veel beter besteden aan leuke kerstcadeaus!
1) Wat is opzegtermijn van huidige verzekering?
Probeer als eerst te achterhalen of de contractduur van je huidige polis al reeds is afgelopen. Meestal wordt er een contractduur van 1 jaar gehanteerd. Vervolgens is het contract dan per maand opzegbaar. Je kunt dan in principe elke dag je contract opzeggen, waarbij je meestal wel rekening dient te houden met de 1 maand opzegtermijn. Bij sommige verzekeraars is het echter wel direct opzegbaar… Check dus even je polis om te achterhalen wat je opzegtermijn is en de duur van je huidige contract.
2) Goedkopere autoverzekering vinden
Via de vergelijkingstool krijg je direct een overzicht met alle mogelijke aanbieders in Nederland. De vergelijking wordt uitgevoerd op basis van je kenteken, geboortedatum en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Kijk bij het uitkiezen van de juiste verzekering niet enkel naar de premie die je maandelijks dient te betalen, maar ook wat je er uiteindelijk voor terugkrijgt. Vaak is goedkoop uiteindelijk duurkoop, omdat de lage prijzen enkel mogelijk worden gemaakt doordat bepaalde elementen in je polis niet worden geboden. Houd daarnaast ook rekening met de contractduur en het opzegtermijn. Zo kun je eenvoudig weer overstappen en nogmaals voordeel behalen in de toekomst.
3) Bevestiging nieuwe verzekering
Je zult per mail een bevestiging ontvangen van je aanvraag. In de bijlage van de mail vind je de polis. Enkele dagen later ontvang je een bericht met uitsluitsel of je aanvraag wel of niet geaccepteerd is door de verzekeraar. Belangrijk om te weten; je hebt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Dit houdt in dat je twee weken de mogelijkheid hebt om terug te komen op je besluit en je nieuwe overeenkomst alsnog te ontbinden.
4) Huidige verzekering opzeggen
Je dient je huidige verzekering natuurlijk wel op tijd op te zeggen. Zo voorkom je dat je met dubbele kosten te maken krijgt. Opzeggen dient altijd schriftelijk te voltooid worden. Je hebt ook de mogelijkheid om de opzegservice van opzeggen.nl te gebruiken. Zij garanderen de opzegging en verzorgen daarbij de volledige afhandeling. In veel gevallen wordt de reeds voldane premie ook weer netjes op je rekening teruggestort. In veel gevallen wel verminderd met de administratie kosten. Zeg je huidige verzekering pas op als je nieuwe autoverzekering is geaccepteerd. Je loopt anders het risico dat je onverzekerd de weg opgaat.
5) Afronding van de overstap
De opzegging van je oude verzekering is afgerond en de ingangsdatum van je nieuwe verzekering is ingegaan; Gefeliciteerd! Je bent nu overgestapt op een betere en goedkopere verzekering. Controleer nog even voor de zekerheid dat er geen kosten meer worden afgehouden door je oude verzekeraar en of de nieuwe verzekeraar wel een automatische betaling uitvoert. Zo ben je er zeker van dat de overstap in goede orde is afgerond.
Extra tips bij het overstappen van autoverzekering:
Tip 1:
Als een verzekeraar een premiestijging doorvoert, of als de voorwaarden van hun polis heeft gewijzigd in jouw nadeel, dan mag je zonder opzegtermijn overstappen naar een andere aanbieder.
Tip 2:
Probeer elk jaar de beste opties te vergelijken. Zo kun je elk jaar weer profiteren van kortingsacties en overstapkortingen van andere aanbieders.
Tip 3:
Is je auto al enigszins verouderd? In dit geval is een minder uitgebreide dekking wellicht een betere optie. Zo is een all-risk-autoverzekering vaak overbodig geworden en wordt een WA-verzekering al snel de beste optie voor deze nieuwe situatie
Tip 4:
Houd ook rekening met het eigen risico. Vaak wordt dit niet prominent in beeld aangegeven, waardoor je er al snel overheen kijkt. Bij schade wordt de eventuele uitbetaling namelijk gekort door het eigen risico.
Tip 5:
Is er sprake van schadesturing? Het kan namelijk voorkomen dat niet volledige schade wordt uitbetaald als je niet bij een aangesloten schadehersteller je auto repareert.