We leven in Nederland, waar we de winters vaak te koud vinden en de zomers te warm. Dit levert gegarandeerd te hoge energierekeningen op. In de winter wordt er namelijk flink gestookt met de kachel en in de zomer staat de ventilator geen minuut uit. Hier zijn natuurlijk oplossingen voor. Die vreselijke kou en de verschrikkelijke warmte kunnen het gevolg zijn van geen of slechte isolatie. Wat voor soorten isolatie zijn er en wat zijn eigenlijk de voordelen? We geven daarover meer informatie in dit artikel.
De soorten isolatie
Vloerisolatie
Deze vorm van isoleren zorgt er niet alleen voor dat de verwarming lager kan staan. Het biedt namelijk ook comfort. Met vloerisolatie heb je geen last meer van koude voeten. Voor deze isolatie vorm kan gebruik worden gemaakt van purschuim.
Gevelisolatie
Er zijn 3 verschillende soorten gevelisolatie. De eerste en goedkoopste manier is spouwmuurisolatie. Deze manier kan alleen uitgevoerd worden als u een spouwmuur heeft. Zo’n muur bestaat uit 2 muurdelen die wél aan elkaar bevestigd zijn, maar waar een ruimte van 7 tot 9 cm tussen zit. Voor spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld steenwol of glaswol gebruikt.
Buitenisolatie
Is een andere manier van gevelisolatie. Hierbij wordt er isolatiemateriaal tegen de buitenmuren geplaatst. Deze isolatie soort is redelijk duur en vaak heb je hiervoor een vergunning nodig van de gemeente.
De laatste soort gevelisolatie is de isolatie van de binnen muren. Hierbij wordt een voorzetwand geplaatst voor de muur. Daar tussen in komt dan isolatiemateriaal, zoals warmte reflecterende folie.
Dakisolatie
Warmte stijgt op, waardoor 30% verloren gaat als je niet beschikt over dakisolatie. Je kunt een dak van binnen of van buiten isoleren. Van binnenuit wordt ook wel eens vloerisolatie toegepast op zolder. Wanneer deze niet gebruikt wordt, kun je de vloer isoleren, zodat de zolder niet voor niets verwarmd wordt. Bij deze vorm van isoleren wordt PUR vaak gebruikt.
Kruipruimte isolatie
Een kruipruimte trekt vocht aan, omdat dit een onverwarmde ruimte is. Door het vocht kan er schimmel ontstaan. Bovendien kunnen de leidingen die van de kruipruimte naar de begane grond lopen de koude en vochtige lucht in heel het huis brengen. Kruipruimtes worden bijvoorbeeld geïsoleerd met isolatiematrassen.
Isolatieglas
De laatste soort die we bespreken is isolatieglas. Dit is dubbel of driedubbel glas met daartussen open ruimtes. Deze ruimtes zijn gevuld met gas of lucht.
Voordelen van isoleren
Besparen op jouw energierekening
Doordat jouw huis geïsoleerd is blijft de warmte in de winter binnen. Dit zorgt ervoor dat je de verwarming niet zo lang aan hoeft te zetten of juist een lagere temperatuur kan aanhouden. Bovendien zal de warmte in de zomer juist buiten blijven. Hierdoor hoeft de ventilator of airco minder aan, waardoor er minder stroom wordt verbruikt. Zo houd jij jouw energierekening zo laag mogelijk.
Subsidie krijgen
Isoleren is energiebesparende maatregel en daarom enorm duurzaam. Om huiseigenaren te stimuleren, wil de overheid daar subsidies en leningen voor aanbieden. Of je een subsidie aan kunt vragen, lees je hier.
Milieuvriendelijk
Als jij een goed geïsoleerde woning hebt hoort daar ook een bijpassend energielabel bij. Een groen label, of te wel klasse A of B betekent dat jouw huis erg zuinig is. Dit is niet alleen goed voor jouw portemonnee op dit moment, maar dit zal er ook voor zorgen dat jouw woning meer waard is. Duurzaamheid is de toekomst en laat een groen energielabel nou ook net staan voor minder CO2-uitstoot.
Creëert meer wooncomfort
Als warme lucht niet kan ontsnappen, zal een huis veel sneller verwarmd kunnen worden. Bovendien blijft de warmte in de zomer dan weer buiten. Daarnaast zorgt isolatie ervoor dat schimmel en vocht verleden tijd zijn. Hetzelfde geldt voor geluidsoverlast.