» » Alle voordelen van een zakelijk hypotheek op een rijtje

Alle voordelen van een zakelijk hypotheek op een rijtje

Geplaatst in: Geldzaken, Zakelijk | 0

Wanneer je als ondernemer een bedrijfspand wilt kopen, moet je vaak met een flinke zak geld over de brug komen. Als het je aan de financiële middelen ontbreekt, kun je een bedrijfspand huren. Veel ondernemers vinden dit zonde van hun geld. Logisch, want je ziet er uiteindelijk niets van terug. Wie niet wil huren maar toch op zoek is naar een bedrijfspand, kan een zakelijke hypotheek aanvragen. Je leent in dat geval geld om de aankoop te financieren. Voordat je zo’n bedrijfshypotheek afsluit, kunnen wij ons voorstellen dat je eerst wilt weten of dit iets voor jou is. Daarom zetten we hier alle voordelen van een zakelijke hypotheek op een rijtje.

Zakelijk Hypotheek

Aflosschema is gebaseerd op 20 jaar

Wie een zakelijke hypotheek afsluit, gebruikt geld van een ander om een bedrijfspand te kopen. Dit geld moet je uiteraard terugbetalen. Bij een bedrijfshypotheek is de looptijd vaak 10 jaar. Hierdoor voordenk je mogelijk dat je maandelijks een behoorlijk bedrag af moet lossen. Gelukkig is dit niet het geval. Het aflosschema van een zakelijke hypotheek is namelijk gebaseerd op 20 jaar. Dit betekent dat je de hypotheek aan het einde van de looptijd gedeeltelijk hebt afgelost. Het resterende deel moet je uiteraard ook gewoon terugbetalen. Dit kun je doen door het bedrag in één keer af te lossen. Heb je hier het geld niet voor? Dan kun je het resterende bedrag herfinancieren met een andere zakelijke lening.

Rente staat vast tijdens de hele looptijd

Aangezien een bedrijfshypotheek een lening is, krijg je te maken met rente. Doordat een zakelijke hypotheek hier duurder door wordt, schrikt dit ondernemers af. Aangezien het rentepercentage van tijd tot tijd kan verschillen, denkt men soms dat je iedere maand een ander bedrag betaalt. Bij zakelijk doorlopend krediet kan dit het geval zijn, maar bij een zakelijke hypotheek hoef jij je hier geen zorgen over te maken. De rente staat namelijk vast tijdens de hele looptijd van de lening. Hoeveel rente je precies betaalt, hangt overigens af van de financiële situatie van jouw bedrijf en ‘loan to value’. Dit laatste geeft de verhouding weer tussen de hypotheek en jouw eigen inbreng. Hoe meer je zelf inbrengt, des te lager de rente.

Je mag vaak kosteloos extra aflossen

Een derde voordeel van een zakelijke hypotheek is dat de meeste geldverstrekkers jou de mogelijkheid bieden om kosteloos extra af te lossen. Hier zit overigens wel een limiet aan. Vaak kun je maximaal 10 procent van het openstaande bedrag aflossen zonder dat hier kosten aan verbonden zijn. Wil je meer aflossen? Dan brengt een geldverstrekker wel kosten in rekening.

Je staat niet persoonlijk borg voor de lening

Wanneer je een lening afsluit kan het zijn dat je hier ook persoonlijk borg voor staat. Gelukkig hoef je hier bij een zakelijke hypotheek niet bang voor te zijn. Bij een bedrijfshypotheek vraagt een geldverstrekker namelijk alleen het recht van hypotheek op het bedrijfspand als zekerheid. Hierdoor moet je wel in elk geval iedere drie jaar een nieuw taxatierapport van het pand met de geldverstrekker delen.