» » Bescherm jezelf met een rechtsbijstandsverzekering

Bescherm jezelf met een rechtsbijstandsverzekering

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Juridische hulp

Hoe werkt het?
Een rechtsbijstandsverzekering geeft je recht op deskundige rechtshulp en professioneel juridisch advies voor situaties die je niet ziet aankomen. Voor situaties die je wel ziet aankomen ontvang je korting op de kosten die worden gemaakt. Mocht er een externe advocaat of specialist benodigd zijn, dan ben je hier tevens voor verzekerd.

Voor welke situaties?
Je hebt de mogelijkheid om een bepaalde dekking te kiezen. Daarnaast is het mogelijk om meerdere modules te kiezen die voor jouw persoonlijke situatie van toepassing zijn.

Consument
Deze dekking wordt door veel verzekeraars gezien als de basisdekking. Je wordt hierbij als consument gesteund bij eventuele conflicten met een bedrijf. Een veel voorkomend probleem bij consumenten is bijvoorbeeld een webshop die zijn verplichtingen niet nakomt. Tevens worden onterechte doorlopende abonnementen aangepakt, en word je volledig bijgestaan wanneer een aanbieder zijn beloftes of verwachtingen niet kan of wil waarmaken.

Daarnaast word je bij conflicten binnen de familie tevens voorzien van juridische bijstand. Hierbij kun je denken aan de verdeling van erfenissen of de adoptie of erkenning van kinderen.

Wonen
Het huren van een huis, of de koop/verkoop van een huis kan uiteraard zorgen voor conflicten. Je hebt in deze situaties te maken met een makelaar, een aannemer of de hypotheekadviseur. Bij het niet (volledig) nakomen van de gemaakte afspraken zul je dan ook de benodigde hulp ontvangen. Conflicten met buren valt tevens onder deze dekking en is een veel voorkomende en uiterst vervelende situatie.

Werk en inkomen
Ben je bijvoorbeeld met onduidelijke redenen door je werkgever ontslagen? In dat soort situaties is het erg fijn om juridisch steun te ontvangen. Eventuele geschillen over een uitkering of je pensioen worden tevens volledig gesteund door je verzekeraar.

Verkeer
Een ongeluk zit in een klein hoekje. Deskundig advies bij onverhoopte opgelopen autoschade of bij betrokkenheid bij een verkeersongeluk is dan zeer gewenst. Maar je zult ook steun ontvangen wanneer je bijvoorbeeld al geruime tijd wacht op de levering van een nieuwe auto.

Belasting en vermogen
Deze dekking is niet voor ieder persoon van toepassing. Het is wel ideaal bij onder andere geschillen over belastingaanslagen, vermogensbeheer of een WOZ-aanslag. Het betreft daarmee alle conflicten gekoppeld aan jouw vermogen. De experts zullen voor je bemiddelen of een eventuele rechtszaak starten waar nodig.

Wat kost het?
De kosten worden met name bepaald door de gekozen dekking van je verzekering. Je kunt hierbij kiezen uit onder andere: consument, inkomen, wonen, verkeer of vermogen. Elke dekking heeft zijn eigen focus en daarbij gekoppelde kosten. Je hebt uiteraard de mogelijkheid om meerdere dekkingen met elkaar te combineren.

Daarnaast is de hoogte van je premier afhankelijk van je persoonlijke situatie. Heb je wel of geen partner? Heb je wel of geen inwonende kinderen? Dit zijn allen factoren die je premie beïnvloeden. Houd daarbij ook rekening met een eventuele eigen risico. Hierbij dien je zelf eerst een vast gesteld bedrag te betalen bij het gebruik maken van de verzekering. Je premie zal daarentegen in de meeste gevallen wel lager uitvallen.