» » Borden: welke maten zijn onmisbaar?

Borden: welke maten zijn onmisbaar?

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

Borden. Je hebt ze letterlijk in alle soorten en maten. Zeker wanneer je voor het eerst een servies aan gaat schaffen, kan het je een beetje gaan duizelen. Want welke borden heb je nu eigenlijk nodig, en welke kun je net zo goed in de winkel laten staan? Een goed antwoord valt op deze vraag niet direct te geven. Welke borden in jouw geval onmisbaar zijn, hangt namelijk voor een heel groot deel van je eetgewoontes af.

Ontbijtborden

Hoe ontbijt en lunch je?

Een maat borden die in de meeste kastjes niet ontbreekt, is die van de bekende ontbijtborden. Laat je niet in de luren leggen door de naam. Ze lijken misschien alleen geschikt voor het ontbijt, maar ook tijdens een lunch doen zij prima hun werk. 

Heb je deze nodig? Vaak wel. Als je in de ochtenden nooit een bord gebruikt, omdat je de dag bijvoorbeeld begint met een drinkontbijt, yoghurt of een smoothie, dan hoef je er echter niet al te veel van aan te schaffen. Zeker niet als je de lunch meestal op je werk nuttigt. Je hebt er dan wel een paar nodig voor in het weekend, maar een hele stapel hoeft dat niet te zijn. 

Borden voor het diner: echt onmisbaar

Waar ontbijtborden in de meeste gevallen niet mogen ontbreken, gaat dat dubbel en dwars op voor dinerborden. Je avondeten nuttig je waarschijnlijk meestal thuis, en daar heb je borden voor nodig. Alhoewel je dinerborden in verschillende maten hebt, heeft een dinerbord meestal een diameter van 25 tot 31 centimeter, waarmee het precies een maatje groter is dan een ontbijtbord. Kijk voor je ze koopt even naar de diepte van je kastjes; je wilt tenslotte wel dat de deuren daarvan gewoon dicht kunnen.

En al die andere borden?

Heb je borden voor het ontbijt en de lunch in huis, en kun je ook van een bord eten tijdens het avondeten, dan heb je in principe genoeg in huis voor de meeste dagen. Er zijn echter nog veel meer borden te koop, en een deel daarvan kan zeker van pas komen.

Denk bijvoorbeeld aan gebaksbordjes. Best handig als je een feestje viert en taart serveert, maar ook te gebruiken om bijvoorbeeld kleine hapjes op te presenteren. Ook soepborden kunnen handig zijn, al kun je daar ook prima een kom voor gebruiken; maar net wat je handiger vindt. Speciale borden voor pasta zijn er ook, maar meestal kun je dat ook gewoon vanaf een dinerbord eten. De grootste borden zijn pizzaborden, en die kunnen best handig zijn als je pizza niet lekker op je normale bord past. Let er echter wel op dat deze door hun formaat van meer dan 31 cm (diameter) lastig op te bergen kunnen zijn.