» » Dit gaat het coronavirus betekenen voor je portemonnee

Dit gaat het coronavirus betekenen voor je portemonnee

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Wat zijn de gevolgen van de coronavirus voor jouw portemonnee? Dat is een vraag die veel mensen op dit moment bezig houdt. De kans is aannemelijk dat iedereen het zal gaan voelen in zijn portemonnee… Maar zijn er dan alleen negatieve gevolgen? Zeker niet! Er zijn namelijk ook enkele financiële voordelen te behalen uit deze lastige situatie. Wij hebben alle voor- en nadelen daarom alvast overzichtelijk voor je verzameld.

Voordeel: Hypotheekrente lager

De hypotheekrente zal naar alle waarschijnlijkheid nog lager uitkomen dan de periode voordat het coronavirus wereldwijd was uitgebroken. De rente was echter al historisch laag te noemen en zal hiermee dus enkel nog maar eer gaan dalen. Het wantrouwen en daarmee dalende vertrouwen in de economie ligt daarbij aan de grondslag. Mensen zijn minder snel geneigd om geld uit te geven, waardoor ook de huizenmarkt een klap zal krijgen. Om de huizenmarkt een boost te geven zal de hypotheekrente daardoor nog lager worden gesteld.
Hierdoor zijn de rentevastlooptijden voor 5, 10 of 20 jaar tegenwoordig al lager dan de variabele rente. Enkel de rentevastlooptijd van 30 jaar ligt op dit moment nog iets hoger dan de variabele rente. Daarmee is het nu dus goedkoper om je hypotheekrente voor 5, 10 of 20 jaar vast te zetten!

Voordeel: Benzine goedkoper

De vraag naar olie is de afgelopen tijd significant afgenomen. Doordat veel mensen binnen zit, rijden er dus ook een stuk minder mensen op de weg. Mede hierdoor is de olieprijs tevens een stuk gedaald, aangezien het aanbod nu groter is dan de vraag. Dit werkt uiteindelijk door naar de prijs voor benzine, die daarmee ook lager gesteld zal worden. Hiermee zul je de komende tijd dus aanzienlijk minder gaan betalen bij het tanken en dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Voordeel: Gasprijs daalt

De gasprijzen staan op dit moment historisch laag. Dit komt door de relatief warme winter die we hebben gehad, maar ook zeker door de aanhoudende coronavirus. De industrie en transportwereld heeft reeds een lange tijd stilgelegen, waardoor er een stuk minder voorradig gas is verbruikt. Verwacht wordt dat de gasprijzen daardoor tot wel 20% lager zullen liggen de komende tijd. En dat ga je uiteindelijk natuurlijk zien in wat je overhoudt in je portemonnee! Vergeet ook zeker niet energie-aanbieders te vergelijken, aangezien het aannemelijk is dat zij ook lagere prijzen zullen gaan bieden de komende tijd.

Nadeel: Pensioenen worden lager

Er zijn helaas ook wat nadelen te benoemen, als gevolg van de uitbraak van Covid-19. De gemiddelde dekkingsgraad zal namelijk omlaag gaan van de pensioenfondsen. Oftewel; er zal minder in het potje komen waar jij uiteindelijk gebruik van wil maken as je met pensioen gaat. De vraag is op dit moment dus ook of er nog genoeg in de pensioenfonds zit wanneer jij in aanmerking komt voor je pensioen. Normaal gesproken wordt de basis AOW van de overheid aangevuld met jouw gedeelte uit de pensioenfonds. Het is nu dus afwachten of de verlaagde dekkingsgraad in de komende jaren nog hersteld kan worden.

Nadeel: iPhone wordt duurder

Ook onze geliefde iPhones zullen naar verwachting gemiddeld 5% in prijs gaan stijgen de komende tijd. Het gebeurt zelden dat de prijzen stijgen van de iPhone. Doordat de telefoons voor een groot gedeelte worden gefabriceerd in China, zullen de dreigende leveringsproblemen een zekere impact gaan hebben op de prijs. Naar verwachting zullen de prijzen zich echter weer snel corrigeren wanneer handel met China weer mogelijk wordt gemaakt. Houd dus nog even die wens voor de nieuwste iPhone in de koelkast en grijp je kans wanneer de wereld weer een beetje tot kalmte is gekomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *