» » Elektrische auto verzekeren? Hier moet je op letten

Elektrische auto verzekeren? Hier moet je op letten

Geplaatst in: Geldzaken | 0

elektrische auto

Hoe zit het met de verzekering van elektrische auto’s?

De populariteit van elektrische auto’s groeit de afgelopen jaren, blijkt uit verschillende cijfers van brancheverenigingen Bovag, RAI Vereniging en dataspecialist RDC. Ondanks de voordelen voor het milieu, kleven er ook enkele nadelen aan elektrische auto’s. 

Zo zijn ze namelijk duurder in onderhoud. Maar ook de premie van de autoverzekering valt doorgaans fors hoger uit dan bij brandstof auto’s. Soms is het advies zelfs om voor de accu een aanvullende verzekering af te sluiten. In dit artikel alle aandachtspunten bij het verzekeren van een elektrische auto.

 

Soorten elektrische auto’s

Er zijn in principe drie soorten elektrische auto’s: een hybride auto, een plug-in en een volledig elektrische auto. Waar de volledig elektrische auto volledig op stroom rijdt, biedt een plug-in model ook de mogelijkheid om benzine of diesel (bij) te tanken, zodat de auto hiermee nieuwe elektriciteit kan opwekken. Hierdoor kun je met een plug-in meer kilometers rijden en ben je minder afhankelijk van oplaadpunten. Een hybride auto rijdt op zowel stroom als benzine of diesel. 

WA, WA+ of Allrisk verzekering voor je elektrische auto?

Een elektrische auto verzekeren is niet altijd een optie. Heb je een elektrische auto? Dan is de WA-dekking bij de meeste verzekeraars mogelijk. Omdat schade aan elektrische auto’s meestal hogere kosten met zich meebrengt zijn mensen geneigd om direct te kijken naar de allriskverzekering. Hiervoor en voor WA+ zijn de mogelijkheden vaak beperkt. Het advies is daarom ook om van tevoren goed te vergelijken op premie en dekking. En kom je er niet uit? Let hierbij goed op de voorwaarden, of laat je adviseren door een intermediair, zoals Independer Autoverzekering.

Verzekeringspremie

Een elektrische auto is momenteel (nog steeds) duurder dan een brandstofauto. Hierdoor is ook de premie voor de autoverzekering -over het algemeen- hoger. Ook zijn elektrische auto’s in de regel duurder in onderhoud. Ondanks dat bovenstaande factoren ongunstig zijn voor de premie, zijn er ook verzekeraars die ‘groen rijden’ willen stimuleren en -om die reden- korting geven op de premie. 

Verzekeraars krijgen bovendien (met meer klanten) de mogelijkheid om data te verzamelen, zodat zij betere risico-inschattingen kunnen maken voor mensen met een elektrische auto. Heb of ga je een elektrische auto kopen? Dan moet je een autoverzekering afsluiten.