» » De toekomst van het internet: cryptocurrencies

De toekomst van het internet: cryptocurrencies

Geplaatst in: Geldzaken, Technologie | 0

bitcoinBitcoin kun je omschrijven als een cryptocurrency, het is een virtuele valuta of een digitale valuta. Iedereen die toegang heeft tot internet kan gebruik maken van Bitcoin. In bepaalde winkels wordt het zelfs geaccepteerd als betaalmiddel en kun je er producten mee kopen en zelfs boodschappen mee halen. Wereldwijd zijn er al enkele winkels en bedrijven die het als betaalmiddel accepteren. Naast het kopen van producten kun je ook gebruik maken van diensten. Bij een enkele internetprovider kun je zelf al betalen met cryptocurrencies. Deze kan de crypto’s opslaan in zijn wallet of ze meteen omzetten in euro’s. Het voordeel van betalen met Bitcoin is het gemak van internationale transacties. Bedrijven die Bitcoin accepteren krijgen toegang tot een grotere markt. Langzamerhand kun je ook voor vluchten en hotels betalen met Bitcoin. Met behulp van Bitcoin kun je dus gebruik maken van verschillende diensten en producten.

Zijn cryptocurrencies de toekomst?

Er zijn verschillende crypto’s zoals Bitcoin, Etheruem en Litecoin. Cryptocurrency is te gebruiken door iedereen. Er zijn geen derde partijen bij betrokken. Dat betekent dus dat je je ‘digitale portemonnee’ zelf kunt beheren en zelf betalingen kunt verrichten. Er is geen ‘bank’, dus failliet gaan bestaat niet. Ook heb je geen pinautomaat nodig om geld te lichten. Verder zijn er geen transactiekosten en lange wachttijden bij internationale overmakingen. Cryptocurrencies zijn digitale munten. Net als met geld op een bankrekening draait het ‘digitale geld’ uiteindelijk om een getal in een database dat een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Je kunt het vergelijken met euro’s of dollars die staan op een bankrekening. Bitcoin biedt de mogelijkheid om snelle, veilige en goedkope betalingen te doen zonder de tussenkomst van een bank of een centrale processor. De systeem transacties vinden direct plaats tussen de digitale portefeuilles van gebruikers.  

Het gebruik van bitcoin

Met behulp van Bitcoin kun je gebruik maken van verschillende diensten en producten kopen. Je kunt er boodschappen mee halen, een gebakje halen bij de bakker of cadeau kaarten kopen. Maar je kunt ook gebruik maken van diensten zoals bijvoorbeeld een auto huren of het betalen van je vliegtickets. Het zijn er nog niet zoveel winkeliers die Bitcoin accepteren, maar de lijst met acceptanten blijft groeien. Om als bedrijf Bitcoins te accepteren heb je alleen een Bitcoin-portemonnee en een Bitcoin-adres nodig. De meest praktische manier echter is om Bitcoins te accepteren via een zogenaamde betalingsprovider. Een betalingsprovider is een dienstverlener die winkeliers kan helpen om eenvoudig en veilig Bitcoins te accepteren. Een groot voordeel van het gebruiken van een betalingsprovider is dat deze ervoor zorgt dat de winkelier zich niet bezig hoeft te houden met de daling en stijging van de koers. De betalingsprovider kan de winkelier ook helpen met het bijhouden van een administratie voor de Bitcoin betalingen. Het mooie aan Bitcoin is dat je geen derde partij nodig hebt om betalingen te accepteren, je kan dit helemaal zelf doen.