» » Energie besparen in huis met deze 9 handige tips

Energie besparen in huis met deze 9 handige tips

Geplaatst in: Besparen, Huis & Tuin | 0

Energie zuinig

1) Besparen op verwarming

Besparen cv-ketel

Het optimaal afstellen van je cv-ketel kan voor directe energiebesparing zorgen. En daarmee dus ook het reduceren van de kosten. In veel gevallen heeft de installateur de centrale verwarming afgesteld op ‘comfort’-stand. Dit houdt in dat de ketel het water constant warm houdt middels de warmtewisselaar. Hierdoor heb je elk moment van de dag, direct warm water tot je beschikking.

Bespaar energie en geld door de ‘eco’-stand te gebruiken in plaats van comfort. Hierdoor zul je wel ietsje langer moeten wachten op warm water, aangezien het water eerst verwarmt dient te worden. Maar er is ook een midden weg; de ‘slimme’-stand. Hier wordt het water enkel verwarmd tijdens de tijden dat er het meeste gebruik wordt gemaakt van warm water. Gedurende de nacht is de behoefte immers lager dan overdag.

Besparen thermostaat

Slimme thermosstaatJe kunt op dit onderdeel al snel honderden euro’s besparen op jaarbasis. Dit is mogelijk door een klokthermostaat of een slimme thermostaat te gaan gebruiken. Deze leert namelijk van de gebruiker en kan daarmee precies inplannen wanneer een verwarmd huis gewenst is.

Daarbij wordt aanbevolen om ’s nachts de temperatuur in te stellen op 15°C. Hierdoor zakt de temperatuur nooit te laag en is het eenvoudiger om het weer op warmte te krijgen.

Verwarm daarnaast enkel de kamers die gebruikt worden. De slaapkamer wordt bijvoorbeeld enkel ’s nachts gebruikt en hoeft overdag niet verwarmd te worden. Het wordt ook aanbevolen om al een uur van tevoren de verwarming uit te zetten. Ga je slapen of verlaat je het huis, dan kan de verwarming dus al eerder worden uitgedraaid, zonder dat je dat uur noemenswaardig temperatuurverschil zal waarnemen.

Besparen warm water

Je kunt natuurlijk eenvoudig gas en water besparen door korter te gaan douchen. Enkele minuten besparing scheelt al aanzienlijk in de kosten aan het einde van het jaar. Veel mensen hebben de gewoonte om lang en uitgebreid te gaan douchen, maar voelen dit uiteindelijk wel in de portemonnee. Kies daarom voor een koudere douche, zodat de behoefte minder groot is om lang onder het water te blijven staan.

Bespaar ook water met het gebruik van een waterbesparende douchekop. Je stelt dan een maximaal aantal liter per minuut in, waardoor je minder water zult gebruiken, maar in comfort niet hoeft in te leveren.

 

2) Besparen op huishoudelijke apparaten

Besparen op de wasmachine

Wasmachine energieGemiddeld is een huishouden zo’n € 60 per jaar kwijt aan stroom en water voor het gebruik van de wasmachine (4 wasbeurten per week). Om te besparen in deze kosten; kies voor een wasmachine met het laagste jaarlijkse energieverbruik. De kosten liggen initieel iets hoger in aanschafprijs, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug door de terugkerende besparing op je energierekening.

Kijk daarbij ook naar het energielabel. Dit wordt aangegeven met een score tussen C (minst zuinig) en A+++ (het zuinigst). Vrijwel alle wasmachines hebben tegenwoordig een A+++ keurmerk. Onderscheidend vermogen ligt hem daarbij dus voornamelijk in het jaarlijkse energieverbruik.

Besparen op de koelkast

Over het algemeen worden koelkasten na zo’n 15 jaar echte energieslurpers. Het is dan de nodige tijd voor een vervangend exemplaar, die beter koelt en minder energie verbruikt. Kijk daarbij altijd goed naar het energielabel, om te zien wat je verwachte kosten aan energie zijn voor de toekomst.

Besparen op overige apparaten

Over het algemeen; zet apparaten zoveel mogelijk uit en niet op stand-by stand. Op stand-by wordt er daadwerkelijk nog energie verbruikt en maak je dus onnodige kosten.

 

3) Besparen in de keuken

Besparen op de magnetron

Probeer zoveel mogelijk de magnetron te gebruiken voor het opwarmen van eten. De magnetron is een stuk energiezuiniger dan het fornuis of de oven. Daarnaast is de magnetron ook nog eens een stuk sneller. Haal wel de stekker uit de magnetron als je ‘m niet gebruikt. Dit bespaart je weer een stukje energie.

Besparen op de waterkoker

Probeer niet meer water te verwarmen dan nodig. Het ongebruikte water wordt immers wel verwarmd, waardoor er meer energie wordt gebruikt. Wil je een glas thee maken? Vul je theekopje of theeglas dan met water. Je kunt dit vervolgens weer overgieten in de waterkoker. Zo heb je altijd genoeg water en verbruik je niet teveel energie.

 

4) Besparen op verlichting

Energie verlichting zuinigerAls je nog gloei- of halogeenlampen in gebruikt hebt; gooi ze dan zo snel mogelijk weg! Met name de gloeilampen zijn zeer inefficiënt. Dit is ook de voornaamste reden dat ze niet meer worden verkocht. Stap vervolgens over naar energiezuinige led-lampen en bespaar op je energiekosten. Ze zijn niet alleen een stuk zuiniger, maar stralen daarnaast ook een stuk minder hitte uit. De led-lamp zal ook nooit ineens uitvallen (zoals bij de gloeilamp) wanneer de levensduur is verstreken. De kwaliteit zal langzamerhand minder worden, waardoor je de tijd krijgt om in de tussentijd een nieuwe led-lamp aan te schaffen.