» » Is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht?

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren verplicht?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

WA-verzekering

Het per ongeluk schade aanbrengen aan een ander of andermans spullen wordt gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Hier valt zowel materiële schade als lichamelijk letsel onder. Een veelgebruikte afkorting is AVP (Aansprakelijkheid Voor Particulieren). Je bent uiteindelijk dus beschermd tegen het risico van mogelijke aansprakelijkheid voor aangebrachte schade aan anderen.

Alleenstaanden of gezinsdekking

Je hebt twee opties bij het afsluiten van je polis. Je kiest daarbij voor een verzekering voor alleenstaanden of voor een gezinsdekking. Bij beide mogelijkheden wordt schade aangebracht door huisdieren, logees of huishoudend personeel automatisch gedekt. Onder de gezinsdekking valt ook de eventuele partner en de kinderen (mits minderjarig). Maar ook kinderen die op kamers wonen en studeren vallen binnen deze polis. Zelfs opa en/of oma die (tijdelijk) komt inwonen wordt meegenomen binnen je dekking.

Wat wordt niet verzekerd?

Opzettelijk veroorzaakte schade wordt over het algemeen niet verzekerd. Maar ook zuivere vermogensschade (financiële schade niet voortkomend uit schade aan zaken) wordt doorgaans niet verzekerd. Houd er ook rekening mee dat schade aangebracht aan gehuurde zaken niet wordt geaccepteerd.

Directe en indirecte kosten

De mogelijke aangebrachte schade wordt altijd opgedeeld in twee categorieën; directe schade en indirecte schade. Een voetbal die per ongeluk door de ruit gaat van je buren wordt gezien als directe schade. Schade die is ontstaan als gevolg van een schade wordt daarbij bestempeld als indirecte schade. Maar ook vervolgschade bij blijvend letsel valt onder je voorwaarden. Hierbij zijn eventuele kosten voor rechtshulp ook inbegrepen.

WA-verzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is meestal niet verplicht in landen binnen de Europese Unie. Dit is direct het grote verschil met een WA-verzekering, die in de meeste gevallen wel verplicht is. Bij het afsluiten van een autoverzekering is de wettelijke aansprakelijkheid bijvoorbeeld al automatisch inbegrepen.