» » Kies voor voordelige en duurzame led verlichting in de tuin

Kies voor voordelige en duurzame led verlichting in de tuin

Geplaatst in: Besparen | 0

Led verlichting wordt steeds populairder. We gebruiken de verlichting niet alleen in huis, maar ook buiten in de tuin. De verlichting is duurzaam en daardoor ook de betere keuze, gezien het milieu. Een groot voordeel is dat dit type verlichting voordelig is. Maar, welke voordelen zitten er nog meer aan ledverlichting? En hoe kun je de tuin er het beste mee inrichten? Je leest het allemaal in dit artikel.

LED Lamp

De voordelen van led

Een led lamp kent vele voordelen. Zo verbruikt deze bijvoorbeeld wel 80 – 90% minder stroom dan een andere lamp. Dit zorgt ervoor dat ze uiteindelijk voordeliger zijn. Wellicht zijn ze duurder in de aanschaf, maar doordat ze minder stroom verbruiken, bespaar je weer op de energiekosten. Als je het zo bekijkt zijn led lampen wel degelijk voordeliger. 

Met een led lamp bespaar je al snel € 7 per lamp. Reken maar uit hoeveel lampen jullie in huis hebben en hoeveel led wandlampen voor buiten je wil. Dan kun je uitrekenen hoeveel jullie per jaar besparen. Dan kun je automatisch uitrekenen wat het per maand kan schelen op jullie energierekening. Waarschijnlijk is dat zo’n 20-30%. 

Een lamp van led gaat ook veel langer mee dan iedere andere lamp. Een led lamp heeft namelijk 15.000 – 50.000 branduren. Dit kan ertoe leiden dat deze wel 10 jaar mee gaat. In dat opzicht zijn ze dus ook heel voordelig, want je hoeft ze bijna nooit te vervangen! 

Je leert je kinderen natuurlijk al vanaf het begin dat ze lampen niet aan mogen raken, want deze kunnen heet worden. Ze kunnen zo heet worden dat je er brandplekken aan over kunt houden. Doordat ze zo warm worden kunnen ze ook bruine plekken veroorzaken op het plafond of op de muren. In het ergste geval veroorzaken ze brand. Met led lampen heb je dit probleem niet. Die worden namelijk niet warm, alleen aan de fitting. Uiteraard moet je alsnog oppassen met het vervangen van de lamp en is het niet verstandig om de lampen aan te raken. Toch ben je als ouder een stuk geruster met een led lamp in huis dan met iedere andere lamp. 

De transitie van led verlichting

Hoe we de led lamp nu kennen, zo is ie niet altijd geweest. Vroeger werden led lampen vooral vermeden, omdat ze alles behalve gezellig waren. We hebben het natuurlijk over de kleur van het licht die de lampen vroeger hadden. Toen waren ze namelijk alleen verkrijgbaar in helder wit. Gelukkig is dat door de jaren heen enorm veranderd. Vandaag de dag is een led lamp in verschillende kleuren te koop. In sommige gevallen biedt de mogelijkheid tot dimmen ook uitkomst. Alleen is dat niet bij alle led lampen standaard het geval. 

Led lampen voor buiten

Je kunt buiten zoveel sfeerverlichting creëren. Dat doe je dus met led lampen, want die zijn voordelig en duurzaam. Wandlampen zijn erg populair voor in de tuin. Ook daar heb je weer veel verschillende varianten van, waardoor je genoeg keus hebt. 

Denk bijvoorbeeld aan de up & down lampen. De bovenkant en onderkant van de lamp zijn open, waardoor er van beide kanten licht kan schijnen. Dit geeft meteen een sfeer in de tuin. Zulke lampen maken elke borrel en elk feest gezellig. Vooral als de rest van de tuin ook mooi is aangekleed en ingericht. 

Led lampen zijn natuurlijk de duurzame variant. Maar, er is een mogelijkheid om ze nog duurzamer te maken. Je kunt namelijk ook buitenlampen bestellen met sensor. Je hebt dan de keuze tussen 2 verschillende sensoren: de schemersensor en de bewegingssensor. De schemersensor zorgt ervoor dat de lampen in het donker automatisch aanspringen en wanneer het licht wordt weer uit gaan. Lampen met bewegingssensor gaan natuurlijk alleen aan als ze beweging in de buurt zien.