» » Tips en advies bij het kiezen van een uitvaartverzekering

Tips en advies bij het kiezen van een uitvaartverzekering

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Overlijdensrisiscoverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Een uitvaartverzekering neemt (deels) de verantwoordelijkheid voor het dragen van de kosten voor een begrafenis of crematie. Het keert daarentegen altijd uit. Hiermee voorkom je dat de nabestaanden eventueel moeten opdraaien voor deze kosten. In veel gevallen wordt de bank- en spaarrekening van de overledene namelijk geblokkeerd. Hierdoor hebben de nabestaanden vaak niet de mogelijkheid om tot het spaargeld van de overledene te raken. Het ontvangen geld door de begunstigde dient daarbij wel volledig voor de uitvaart gebruikt te worden.

Het verschil met een overlijdensrisicoverzekering

Bij het aangaan van een overlijdensrisicoverzekering wordt vooraf een bepaalde looptijd bepaald. De verzekering keert alleen maar uit gedurende deze looptijd, waardoor je alsnog in de problemen kunt komen. Daarnaast heeft de begunstigde (die de uitkering ontvangt), de vrijheid om het geld naar eigen keuze te besteden. Hierbij bestaat dus een kans dat dit niet wordt besteed aan het primaire doel; de uitvaart. Dit is dus zeker een aandachtspuntje en het overwegen waard.

Soorten uitvaartverzekeringen

– Kapitaalverzekering

Hierbij mogen de nabestaanden de vergoeding enkel aan de uitvaart zelf besteden. Je hebt tevens de mogelijkheid om een uitvaartverzorger naar eigen keuze te bepalen.

– Naturaverzekering

Er is hier geen sprake van een geldbedrag dat wordt uitgekeerd. Daarentegen worden diensten aangeboden die benodigd zijn voor het uitvoeren van de uitvaart.

– Sommenpolis

Een vrij te besteden bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden van de overledene. Het uitgekeerde geld hoeft dus niet gebruikt te worden voor de uiteindelijke uitvaart.

– Combinatie-uitvaartpolis

Dit betreft een combinatie van de kapitaal- en naturaverzekering. Hiermee wordt het mogelijk gemaakt om ook extra kosten of wensen mee te nemen in de verzekering.

Indexeren van de polis

Aangezien de kosten elk jaar weer stijgen, zal de polis geindexeerd worden op deze prijsstijgingen. Je hebt hierbij de mogelijkheid om de polis waardevast te maken, waarbij het zijn waarde behoudt. Om te voorkomen dat het uitgekeerde bedrag te laag is voor de uitvaartkosten is het indexeren van de polis dus erg belangrijk.

Ben je benieuwd wat de kosten zullen zijn van je uitvaart? Start dan nu vrijblijvend de vergelijkingstool en zie direct welke kosten je kunt verwachten.