» » Wat dekt een opstalverzekering?

Wat dekt een opstalverzekering?

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Woonverzekering

Wat is een opstalverzekering?

De opstalverzekering staat bij de meeste mensen ook wel bekend als een woonhuisverzekering. Hiermee ben je verzekerd tegen schade aan het huis, waar je zelf niks aan kan doen. Hieronder valt onder andere brand-, water- of stormschade. Maar bijvoorbeeld ook schade die is ontstaan door iemand die tegen de gevel van je huis is aangereden.

Wat wordt er gedekt?

Verder worden de volgende onderdelen in de meeste gevallen ook gedekt: de brievenbus, rolluiken, de vijver in de tuin, een eventuele vaste buitenbarbecue en de open haard. Maar ook schade aan een vastgelegde vloer of de erfafscheiding, zoals een haag, heg, schutting of een hek. Ook onroerend goed valt binnen je dekking. Je moet hierbij denken aan onder andere schuurtjes, schuttingen, leidingen, zonnepanelen, Centrale Verwarming en het sanitair.

Is glasdekking nodig?

Inbraak en brand worden automatisch meeverzekerd, net als storm en hagel. Echter, als er een bal door de ruit wordt geschoten door bijvoorbeeld je (klein)kind, dan ben je hiervoor niet gedekt. Dit kun je voorkomen door een aanvullende glasdekking af te sluiten. Gaat het om een gebeurtenis die je niet kon verwachten? Dan zal het ongelukje voor je worden gedekt door de verzekeraar. Krassen worden daarentegen niet verzekerd en ook vocht in dubbel glas valt buiten de dekking.

Ook nodig voor een appartement?

Woon je in een appartement? In de meeste gevallen is de opstal dan al verzekert via de Vereniging van Eigenaren (VvE). Je kunt nog wel een aanvullende verzekering afsluiten voor alle extra’s die je hebt toegevoegd aan je woning. Een chique badkamer of een grote keuken dient dus nog extra verzekerd te worden.

Welke verzekeringen zijn er?

Er zijn vier verschillende soorten verzekeringen mogelijk. Deze zijn als volgt:

– Brandverzekering. Bij eventuele brand, ontploffing of inslag van de bliksem.
– Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV). Hierbij ben je tevens verzekerd voor storm, waterschade en inductie (overspanning vanuit het elektriciteitsnet).
– Extra Uitgebreide Gevaren Verzekering (UGV+). Schroeien, het inbijten van stoffen en smelten vallen tevens onder deze verzekering. Maar bijvoorbeeld ook water dat is binnengekomen in de woning.
– Allrisk verzekering. Deze verzekering is de meest uitgebreide variant en je woning tegen alle schade die plotseling en onverwacht gekomen zijn.

Welke verzekering moet ik kiezen?

Laat de verzekering zo goed mogelijk aansluiten op jouw persoonlijke situatie. Kijk goed wat voor jou wel of niet van toepassing is. De kosten op maandbasis lijken weinig van elkaar te verschillen, maar zijn op jaarbasis al snel een grote hap uit je besteedbaar budget. Laat je waar nodig verder adviseren door je eigen verzekeraar.