» » Verschillende manieren om tijdelijk in het rood te staan

Verschillende manieren om tijdelijk in het rood te staan

Geplaatst in: Geldzaken | 0

rood staan

Rood staan betekent dat je op een bepaald moment meer geld van je rekening hebt gehaald dan wat erop stond. Je kunt tot een bepaald limiet wel pinnen en je rekeningen betalen, maar rood staan kost geld. Als je rood staat leen je namelijk geld van de bank. Het tekort mag niet groter zijn dan het bedrag dat je hebt afgesproken met de bank. Rood staan kan handig zijn, maar er zijn ook nadelen. Rood staan is duur, maar sommige banken helpen hun klanten om zo min mogelijk rood te staan. Je kunt je saldo automatisch aanvullen vanuit je spaarrekening of je krijgt een alert van de bank als je onder een bepaald bedrag komt. Op die manier proberen de banken om de kosten voor rood staan zo laag mogelijk te houden. 

Lening aansluiten

Is het mogelijk om een persoonlijke lening af te sluiten als je op rood staat? Dat kan verschillen per bank. Bij veel banken is dit wel mogelijk. Als je rood staat moet je ook een rente betalen. Deze rente is in veel gevallen hoger dan de rente die je voor een persoonlijke lening betaalt. Rood staan is dus een van de duurste vormen van geld lenen. Over het bedrag dat je rood staat betaal je namelijk tot wel 14 procent rente per jaar. Sta je rood en heb je geen spaargeld om je saldo aan te vullen? Dan kun je kiezen voor een persoonlijke lening. De rentetarieven voor een persoonlijke lening liggen in veel gevallen lager dan die van rood staan. En met een persoonlijke lening ben je verplicht maandelijks een bedrag af te lossen, waardoor de schuld naar verloop van tijd afneemt. 

Een creditcard aanschaffen

Probeer dus zo min mogelijk rood te staan bij de bank, je betaalt anders een hoog bedrag aan rente. Heb je een openstaand saldo op je creditcard, dan is het mogelijk om deze saldo terug te betalen in termijnen. Dit verschilt echter per creditcard en je kunt het beste de creditcard vergelijken. Creditcard hebben een bestedingslimiet. Ben je door die bestedingslimiet heen dan moet je per maand een bepaald bedrag aan rente betalen. Heb je een grote uitgave dan is het ook niet al te verstandig om deze met je creditcard te betalen, vooral als je het saldo aan het einde van de maand niet kunt aflossen. Geld lenen via persoonlijke leningen of doorlopend krediet is dan goedkoper. Voor een lening betaal je namelijk een veel lagere rentevergoeding. Gebruik je creditcard ook niet overal voor, maar bijvoorbeeld alleen als je op vakantie gaat. Ook is het verstandig om elke maand je openstaande saldo af te lossen om hoge kosten te voorkomen.