» » Voordeligste all risk autoverzekering

Voordeligste all risk autoverzekering

Geplaatst in: Besparen, Geldzaken | 0

All risk autoverzekering

Waar vind je de voordeligste all risk verzekering voor je auto? Hier vind je handige tips, zodat je gegarandeerd een voordelige all risk autoverzekering vindt!

Wat vergoedt een all risk autoverzekering?

De all risk autoverzekering is de meest uitgebreide autoverzekering, waar je voor kunt kiezen. Zoals de naam al doet vermoeden, vergoedt een all risk autoverzekering vrijwel alle schades die jij toebrengt aan andere voertuigen én schades aan jouw eigen auto. Het maakt in dit geval niet uit of het schade is door jouw eigen schuld. Die deuk die jij veroorzaakt door de botsing tegen een lantaarnpaal wordt net zo zeer vergoed als de botsing die jij maakt op bijvoorbeeld een rotonde. Ook als het niet jouw schuld is, wordt de schade vergoedt. Denk bij zulke schades bijvoorbeeld aan inbraak of vandalisme door een ander, of aan stormschade. Dit zijn zaken die jij zelf niet in de hand hebt en die allemaal vergoed worden als jij een all risk autoverzekering hebt. 

Wat vergoedt een all risk autoverzekering niet?

Doordat de all risk autoverzekering zo uitgebreid is, worden vrijwel alle schades vergoed. Maar, er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zoals we net hebben kunnen lezen, worden alle schades, ook door eigen schuld, vergoed als je deze uitgebreide autoverzekering hebt afgesloten. Er is alleen wel een uitzondering op die regel. Schade die wordt veroorzaakt als er drugs of alcohol in het spel is, wordt namelijk niet vergoed. Je bent daar dus niet voor verzekerd. Eveneens als schade die je opzettelijk toebrengt. 

Leen jij jouw auto wel eens uit tegen betaling? Of gebruik je deze bijvoorbeeld als taxi? Ook dan ben je niet verzekerd wanneer er schade ontstaat. Denk er daarom goed over na of je die risico’s wil lopen. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje! 

Wanneer auto all risk verzekeren?

Een all risk autoverzekering klinkt natuurlijk super voordelig en dan hebben we het nog niet eens over de premie gehad. Het klinkt gewoon aangenaam dat alle schade die aan jouw auto toegebracht wordt, wordt vergoed. Dat wil natuurlijk iedereen. Alleen, niet bij alle auto’s is zo’n all risk verzekering voordelig, gekeken naar de premie. Bij een nieuwe auto is het zeer raadzaam om een all risk autoverzekering af te sluiten. Als we het over nieuw hebben, bedoelen we auto’s die niet ouder zijn dan 5 jaar. Dit komt omdat jonge auto’s nog veel waard zijn. Als je auto bijvoorbeeld wordt gestolen of als er zoveel schade is dat de auto total loss verklaard moet worden, dan krijg je genoeg vergoeding om dezelfde auto opnieuw aan te schaffen. Dat klinkt natuurlijk als een aangename deal, hoe hoog de premie dan ook mag zijn misschien. 

Is jouw auto ouder dan 5 jaar of is de waarde flink gedaald? Dan is het niet aan te raden om een all risk verzekering af te sluiten. Dit komt door de hoogte van de premie. Je bent meer kwijt aan het betalen van de premie elke maand, dan het bedrag dat je vergoed krijgt als er grote schade aan jouw auto is toegebracht. Er zijn al te veel mensen die over verzekerd zijn. Een all risk autoverzekering is dus het meest interessant bij een nieuwe auto of een auto die veel waard is. 

Als je een lening voor je auto hebt afgesloten, is het een ander verhaal. Ook dan wordt een all risk autoverzekering aangeraden. Als er grote schade wordt aangebracht of jouw auto wordt gestolen, krijg je een vergoeding waarmee je dan jouw lening af kunt betalen. Wel zo handig, want de auto rijd je toch niet meer. 

Waar vind ik de voordeligste all risk autoverzekering?

Je verzekering vergelijken is heel belangrijk. Wat de voordeligste all risk autoverzekering is, hangt namelijk niet alleen af van de premie die je elke maand betaalt. Er zijn nog meer zaken waar je rekening mee moet houden, voordat je een autoverzekering kiest. Dat je met een all risk autoverzekering goed verzekerd bent, hebben we hierboven al kunnen lezen. Maar, het is wel zo dat niet alle verzekeraars het hele bedrag vergoeden. Bij sommige all risk autoverzekeringen moet je een eigen risico betalen. Het principe werkt hetzelfde als bij je zorgverzekering. Heb je bijvoorbeeld een eigen risico van € 150, dan betaal je elke keer dat je een schade claimt, de eerste € 150 euro zelf. 

We hebben het al gehad over het feit dat je dezelfde auto kunt kopen als jouw nieuwe auto total loss wordt verklaard of wordt gestolen. Dit noemen ze bij verzekeraars de nieuwwaarderegeling. Het aantal jaar dat die regeling geldt, verschilt per verzekeraar. De een hanteert 1 jaar, terwijl bij de ander een nieuwwaarderegeling van 3 jaar geldt. Hoe langer de regeling geldt, des te beter is het voor jou. 

Wil je een tweedehands auto all risk verzekeren? Dat is ook mogelijk en hiervoor geldt dan de aanschafwaarderegeling. Je krijgt dan het volledige aankoopbedrag terug als jouw auto wordt gestolen of total loss wordt verklaard. Hoeveel jaar de regeling na aanschaf geldt en hoe oud jouw auto maximaal mag zijn, verschilt ook weer per verzekeraar. Let hier dus op als je een autoverzekering af gaat sluiten. 

Houd bij het vergelijken rekening met: de premie, het eigen risico en de nieuwwaarderegeling of de aanschafwaarderegeling. Alleen als je deze zaken vergelijkt, kun je kiezen voor de beste en voordeligste all risk autoverzekering.