» » Wat voor auto mogelijkheden heb je als ZZP’er?

Wat voor auto mogelijkheden heb je als ZZP’er?

Geplaatst in: Zakelijk | 0

auto leasen

Weet jij eigenlijk wel welke manieren er allemaal zijn als het gaat om een auto regelen als ZZP’er? Wil je een auto privé of op de zaak? Je moet jezelf wel eerst goed verdiepen in de situatie waarin jij je verkeerd, aangezien er nog allerlei andere fiscale regels bij komen kijken. In dit artikel zetten wij op een rijtje welke mogelijkheden jij als ZZP’er hebt als het gaat om autogebruik.

 

Optie 1: Lease een bedrijfsauto zakelijk

 

Ben jij een zelfstandige ondernemer, maar heb je geen groot budget open staan, dan is leasen misschien wel interessant voor jou. Een auto leasen betekent dat je maandelijks een vast bedrag betaald. Het grootste voordeel van leasen is dat verzekeringen en onderhoud allemaal inbegrepen is in de leaseprijs. Als je voor leasen kiest, kun je uit twee opties kiezen:

Financial lease

Als je voor financial lease kiest, dan betaal je maandelijks een auto af. Dit betekent dat je dus eigenaar van een auto bent. De auto wordt hierdoor in termijnen afbetaald aan de leasemaatschappij. Dit kan voordelig zijn voor als je niet in een keer een grote uitgave wilt doen. Verzekeringen, brandstof en wegenbelasting staan los van deze maandelijkse kosten. Het grootste voordeel van financial lease is dat de auto uiteindelijk daadwerkelijk van jou is. Vraag vandaag nog je autolease aan bij Autolease Twente en rijdt morgen al in een auto! 

Let op: Als je meer dan 500 kilometers privé rijdt moet je bijtelling betalen. Houd dit dus in de gaten.

Operational lease

Je kunt ook kiezen voor operational lease. Hierbij wordt je geen economisch eigenaar van een auto, maar huur je er in principe een. Je hebt een leasecontract waarbij je elke maand een vast bedrag moet betalen. Uiteindelijk lever je de auto weer in. Je profiteert bij operational lease van het feit dat je vaste kosten volledig aftrekbaar zijn. Het enige nadeel van operational lease is dat de maandelijkse kosten vaak hoger liggen. 

 

Optie 2: Koop een auto op de zaak


Als je een auto koopt, kan je hem ook op de zaak zetten. Je hebt met een bedrijfsauto namelijk recht op enkele fiscale voordelen. Je mag de aanschafkosten van de auto aftrekken van de winst van het bedrijf. Je mag alle overige kosten als zakelijke kosten boeken. Dit zijn kosten zoals verzekeringen, brandstof, APK etc. 

Let op: Ook nu moet je opletten hoeveel kilometers je privé rijdt, want daar betaal je bijtelling over. 

 

Optie 3: Registreer een auto zakelijk, maar koop hem voor privégebruik

 

Als je een auto privé koopt, maar zakelijk registreert, dan kun je alsnog profiteren van zakelijke voordelen. Je krijgt dan namelijk vergoeding voor de kilometers die je zakelijk rijdt. Deze vervoerskosten geef je maandelijks of per kwartaal op. Op jaarbasis kan dit enorm veel geld schelen!