» » Zo geef je jouw tuin voordelig een make-over

Zo geef je jouw tuin voordelig een make-over

Geplaatst in: Huis & Tuin | 0

tuin

Als je tuin toe is aan een opknapbeurt is het vaak wel de vraag of dat wel gaat lukken op dat moment. Het opknappen van een tuin kost namelijk best veel geld en tijd. Maar dit hoeft dus helemaal niet zo te zijn! Je tuin opknappen kan ook op een voordelige manier en wij geven je daar enkele tips en tricks voor. Met behulp van deze aanpak ziet jouw tuin er straks weer hip uit met een klein budget!


Tip 1: Leg een goede basis voor je tuin

Als je een tuin gaat opknappen denk je natuurlijk aan allerlei dingen die vervangen moeten worden, maar de allerbelangrijkste dingen zijn de bestrating en het hekwerk. Deze twee onderdelen van de tuin zijn dan ook de twee duurste om aan te schaffen. Als je hier geld op wilt besparen is het slim om alleen tegels te gebruiken voor het terras en een pad, maar voor de rest niet. Zo kun je bijvoorbeeld gras gebruiken voor de rest van de tuin. Betonnen tegels kun je het beste gebruiken voor het aanleggen van je terras of pad, aangezien deze tegels vaak in een lage prijscategorie zitten en in elke tuin passen.
Het pad kan er op twee manieren uitzien. Je kunt een doorlopend stenen pad maken of je maakt een pad met behulp van losse stenen. De tweede optie is goedkoper, aangezien je dan minder tegels hoeft aan te schaffen voor het pad.
Nu het terras klaar is, moet je natuurlijk nog even bedenken hoe je een beetje privacy krijgt. Je kunt moeilijk geen hek nemen, omdat het te duur is. Daarom is gebruik maken van natuurlijke producten de perfecte oplossing hiervoor. Klimop en wilgentenen zijn twee goede opties om jouw tuin te beschutten op een goedkope manier. 

Tip 2: Bekleed je tuin op een leuke en voordelige manier

De voordeligste manier om je tuin in te richten is natuurlijk door meubels zelf te maken. Met behulp van wat hout kom je al een heel eind. Denk maar eens aan pallets. Je kunt met behulp van pallets zowel stoelen, banken als tafels maken. Ontzettend veel creaties zijn hiermee mogelijk. Je moet alleen even een vrije middag opofferen, aangezien dit soms wel wat tijd vergt. 

Ook kun je er voor kiezen om meubelen aan te schaffen in de winkel. Je hoeft dus niet perse een handige harry te zijn wil je jouw tuin voordelig kunnen inrichten. Simpele meubelen in neutrale kleuren zijn vaak erg goedkoop en daardoor goed aan te schaffen. Koop de meeste basis meubelen en pimp ze zelf op. Je hoeft alleen wat verf te kopen en een kwast. Door de stoelen of banken zelf te schilderen wordt je tuin alweer een stuk vrolijker. Je kunt natuurlijk ook de bank en stoelen die er al stonden pimpen, dit scheelt helemaal een hoop geld! Zoek wat DIY projecten op het internet en ga aan de slag.

Tip 3: zorg ervoor dat alles matcht

Als je bezig bent met de indeling van je tuin moet je niet aan de hoeveelheid meubelen denken. Het is ook belangrijk dat je bedenkt wat voor kleuren je de meubel gaat schilderen. Door van te voren een kleurenschema te maken weet je precies welke kleuren je kunt gebruiken. De tuin zal er namelijk een stuk mooier en professioneler uitzien zodra alles netjes bij elkaar past. Doordat je waarschijnlijk al een hoop verschillende meubels gebruikt is een kleurenschema nodig om alles een geheel te laten maken. Als je al weet wat voor bloemen je in de tuin wilt, dan kun je kijken naar welke kleuren deze bloemen bevatten. Ben je van plan rode rozen in je tuin te planten, dan zijn rode kussens bijvoorbeeld erg leuk. 

Tip 3: Sfeermakers zijn ook erg belangrijk om te hebben

Een tuin moet zowel gezellig overdag zijn als ‘s avonds laat. De enige manier waarop jij ‘s avonds de meest gezellige tuin ooit hebt is door gebruik te maken van lichtjes. Verlichting geeft enorm veel sfeer aan een tuin en is voordelig om aan te schaffen. We hebben het nu natuurlijk niet over een staande lamp of een klein lichtje. Nee, we hebben het over van die leuke lampionnetjes of lange rijen aan lichtjes. Als je een parasol in de tuin hebt staan dan kun je deze mooi bekleden met lampjes. Door aan de onderkant van de kap lampjes te hangen maak je een ontzettend gezellig borrelplekje. Ook kun je lampjes in de grond van het gras steken, waardoor jouw tuin ‘s avonds helemaal mooi verlicht is.

Tip 4: lok vogels en vlinders naar je tuin

Vind jij vogeltjes en vlinders ook zo mooi in een tuin? Je kunt er namelijk zelf voor zorgen dat je deze dieren aantrekt. Voor vogels kun je vetbollen ophangen en voor vlinders een vlinderstruik planten. Maar voordat zo’n plant is gegroeid, is je tuin alweer toe aan een opknapbeurt. Daarom kun je beter een vlinder-voederschaal neerzetten. Koop een gekleurde schaal en doe hier wat suiker gemengd met water in. (1 el suiker en 9 el water)