» » 4 tips: energie besparen in de zomer

4 tips: energie besparen in de zomer

Geplaatst in: Besparen | 0

Uiteraard proberen we zoveel mogelijk geld te besparen op onze energiekosten tijdens de wintermaanden. Zo proberen we wat korter en minder warm te douchen, maar steken we ook wat vaker kaarsen aan in plaats van dat we de verwarming wat hoger zetten… Deze kleine aanpassingen kunnen al leiden tot het besparen op je energiekosten.

Maar nu de winter bijna tot zijn eind komt, kunnen we ons langzamerhand gaan opmaken voor een mooie zwoele zomer (dat hopen we tenminste). Maar wist jij dat je in de zomer ook eenvoudig geld kunt besparen op je energiekosten? Dit artikel bereid je alvast helemaal voor op de zomer met enkele praktische en handige tips.

Het huis koel houden

Probeer de zon zo min mogelijk de mogelijkheid te geven om het huis binnen te komen. De zonnestralen nemen namelijk zijn warmte mee en dit is in de zomer ook weer lastig om je huis uit te krijgen. Maak daarom gebruik van zonneschermen of gordijnen die de zon zoveel mogelijk kunnen weren. Zo houd je je huis koel en hoef je minder gebruik te maken van een ventilator of de energieslurpende airco.

Zet ’s nachts de ramen open

Overdag kan de warmte nogal overweldigend zijn, maar gedurende de nacht is de temperatuur vaak zeer aangenaam. Houd daarom ’s nachts de ramen open en zorg voor een frisse wind door de kamers van je huis. Niet enkel kan er een frisse lucht binnenkomen, maar ook kan de aanwezige warmte weer naar buiten treden. Met horrengaas kun je voorkomen dat insecten je huis binnentreden, terwijl je de ramen hebt openstaan in de nacht.

De was buiten drogen

De wasdroger is tijdens de warme zomermaanden helemaal niet meer nodig! Hang je was tijdens de warme zomerdagen eens buiten op en laat het drogen door de wind en de zon. Je kunt zelfs een droogmolen ophangen in de tuin, waarmee je nog meer was tegelijkertijd kunt laten drogen en door de roterende werking ook nog eens een stuk sneller kan laten drogen. Zo bespaar je dus de kosten die je normaal gesproken maakt voor het water en de energie die wordt gebruikt bij een wasdroger.

Tuinverlichting die werkt op zonne-energie

We kijken natuurlijk heel erg uit naar die heerlijke zomerse barbecues in de tuin. Je wilt dan natuurlijk niet in het donker zitten, waardoor je al snel wat sfeervolle verlichting zult aanzetten. Wellicht is tuinverlichting op zonne-energie dan een beter alternatief. De verlichting zal zich dan zelf opladen gedurende de dag. De opgeslagen energie kan dan in de avonduren worden gebruikt, waardoor je zult besparen op je energiekosten. Je hoeft tevens geen stroomkabels te trekken door de tuin, waardoor je zelf ook weer wat energie kunt besparen!