» » Hier moet je op letten bij het oversluiten van je hypotheek

Hier moet je op letten bij het oversluiten van je hypotheek

Geplaatst in: Geldzaken | 0

Hypotheek oversluiten

Het oversluiten van je huidige hypotheek kan je op verschillende manieren voordeel opleveren. Het oversluiten van je hypotheek is voornamelijk interessant als je financieel voordeel kunt behalen. Is de hypotheekrente bijvoorbeeld lager dan de rente die je nu betaalt? Dan zou het kunnen dat oversluiten je een financieel voordeel oplevert. Ben jij aan het kijken naar de mogelijkheden om jouw hypotheek te herfinancieren? Dan vertellen wij je hieronder graag waar je op zou moeten letten.

Wat houdt het oversluiten van een hypotheek precies in?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat het oversluiten van een hypotheek precies inhoudt. Bij het oversluiten van je hypotheek sluit je een nieuwe hypotheek af, waarmee je de bestaande hypotheek aflost. Het oversluiten van je hypotheek kan bij jouw huidige hypotheek verstrekker, maar je bent ook vrij om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker.

hypotheekrente, waarom zou je jouw hypotheek oversluiten?

De meeste mensen sluiten over het algemeen hun hypotheek over wanneer ze niet meer tevreden zijn met de huidige hypotheek. Dit kan diverse redenen hebben, denk hierbij aan een lagere hypotheekrente of betere voorwaarden bij een andere hypotheekverstrekker. Daarnaast kan een verandering in je persoonlijke situatie betekenen dat jouw bestaande hypotheek niet meer bij de nieuwe situatie past. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een scheiding, gezinsuitbreiding of een nieuwe baan. Hierdoor zou het kunnen dat je financiële situatie verandert. In zo’n geval is het aan te raden om je huidige hypotheek eens onder de loep te nemen. Sluit die nog aan op jouw situatie? Zo niet, dan kan oversluiten een optie zijn.

Wat zijn de voordelen van oversluiten?

Het meest voorkomende voordeel bij het oversluiten van een hypotheek is dat je mogelijk flink bespaart op jouw maandelijkse hypotheeklasten, door een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen een lagere hypotheekrente. Hierdoor kan je al snel honderden euro’s per maand besparen. Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kies je voor een nieuwe rentevaste periode. Hierdoor krijg je (meer) zekerheid over de te toekomstige maandlasten. Tot slot zou het kunnen, dat je door het afsluiten van een nieuwe hypotheek van betere voorwaarden profiteert.

Wat kost het oversluiten van een hypotheek?

Het oversluiten van een hypotheek brengt kosten met zich mee. Hierbij kun je onder meer denken aan kosten voor de taxatie, notaris en het hypotheekadvies. Sluit je jouw hypotheek over voor het aflopen van de rentevaste periode? Dan kan je te maken krijgen met een boeterente. Een boeterente is het bedrag in rekening gebracht kan worden als je jouw bestaande hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Alhoewel de boeterente in sommige gevallen hoog kan oplopen, kan het oversluiten op de lange termijn nog steeds tot een besparing leiden. Daarnaast kunnen de oversluitkosten, in veel gevallen, meegefinancierd worden. Hierdoor hoef je deze kosten niet direct zelf te betalen, het totale hypotheek bedrag wordt dan wel iets hoger. Zoals de bovenstaande tekst weergeeft, komen er mogelijk een aantal kostenposten kijken bij het oversluiten van een hypotheek. Vanzelfsprekend is het alleen aantrekkelijk om over te sluiten als het bedrag dat je uiteindelijk kunt besparen hoger is dan de kosten. Ben jij benieuwd of dit voor jou het geval is? Dan kan je gratis en vrijblijvend een oriëntatiegesprek aanvragen bij een hypotheekadviseur, bijvoorbeeld bij een hypotheekadviseur in Haarlem.