» » Hier moet je rekening mee houden bij het kiezen van een koffiemachine

Hier moet je rekening mee houden bij het kiezen van een koffiemachine

Geplaatst in: Nieuws en Tips | 0

Coffee

Iedereen drinkt het of heeft het wel eens gedronken en dan bedoelen we natuurlijk koffie! Wij Nederlanders drinken maar liefst 4 koppen per dag en daarom kan een koffiemachine ook niet missen op de werkvloer. Of je nou een eigen bedrijf hebt en koffie wil schenken aan jouw personeel of dat je een horecagelegenheid hebt en koffie wil serveren aan jouw klanten. Een ding is zeker: een goede koffiemachine is een must, maar wat zijn bijvoorbeeld de verschillen? En welke koffiemachine past bij jullie bedrijf? We leggen het allemaal uit in dit artikel. 

Soort koffie

Koffie is er in zoveel soorten en tientallen smaken. Daarom is het wel eens lastig om door de bomen het bos te zien. Om een steentje bij te dragen en een selectie te maken in alle koffiebonen die er bestaan, kun je gaan kijken naar duurzame koffieleveranciers. Hun koffiebonen komen bijvoorbeeld uitsluitend van Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages. Dit betekent dat er gedacht wordt aan de bescherming van de natuur, maar ook aan de leef- en werkomstandigheden van de boeren. De kwaliteit blijft uiteraard hetzelfde, alleen draag jij als bedrijf ook een steentje bij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid. Wist je dat de plek, waar de koffiebonen groeien, ook iets zeggen over de smaak? Koffie uit Azië heeft bijvoorbeeld een kruidige en bittere smaak in tegenstelling tot Afrikaanse bonen, die weer fruitiger smaken. 

Variaties

Hoewel wij Nederlanders echte koffiedrinkers zijn, wordt er natuurlijk niet alleen koffie gedronken op de werkvloer. Veel koffiemachines hebben ook de optie voor warme chocolademelk en natuurlijk heet water om thee te zetten. Dit is alleen lang niet bij alle machines het geval. Bedenk wat jouw personeel/klanten graag drinken en kies aan de hand daarvan een machine van koffieleverancier Gio. Zij hebben koffiemachines, waar je ook warme chocolademelk en heet water uit tapt. Maar, ze hebben ook koffiemachines, die echt ingericht zijn op koffie, denk dan bijvoorbeeld aan espresso, ristretto, cappuccino, latte macchiato en wiener melange. 

Er zijn natuurlijk ook andere functies die handig kunnen zijn. Misschien wil je alleen een koffiemachine met een automatische melkopschuimer, zodat de lekkerste cappuccino’s gezet kunnen worden. Of wellicht hebben jullie veel vergaderingen en is het wel handig om met een druk op de knop een kan koffie te zetten. Bedenk daarom goed welke specificaties goed bij jullie bedrijf passen, alleen dan kun je de beste koffiemachine kiezen. 

Consumptie 

We lazen net al dat wij Nederlanders gemiddeld 4 koppen koffie per dag drinken. En dat is maar goed ook, want dit zijn de voordelen ervan. Maar, laat staan hoeveel koffie er dan wordt gedronken in grote multinationals. Weet jij hoeveel koffie er gemiddeld binnen jullie muren gedronken gaat worden? Dat is namelijk wel belangrijk om te weten bij de aanschaf. 

Zo zijn sommige apparaten geschikt voor 1 tot 10 personen terwijl andere apparaten geschikt zijn tot wel 250 gebruikers. Hieraan gerelateerd is ook de snelheid waarmee een kopje koffie gezet wordt. Hoe meer mensen gebruik maken van hetzelfde apparaat, hoe prettiger het is als deze snel koffie kan produceren. Zo voorkomen je wachttijden, ergernis en verloren werktijd.

Serveren

Nu we hebben besproken op welke zaken je moet letten bij de aanschaf van de koffiemachine, is het tijd om het over het serveren te hebben. Ook hierbij is het dus belangrijk om te bedenken voor wie het koffieapparaat bedoeld is. Maakt niemand anders van het apparaat gebruik naast je personeel? Dan zijn papieren bekers misschien het handigst, dat scheelt in elk geval met afwassen! Krijgen jullie vaak klanten of andere zakelijke contacten op bezoek? Dan wil je de koffie wellicht in kopjes serveren. 

Wat betreft de suiker en melk, deze kun je het beste in zakjes of sticks aanbieden. Dat is net wat hygiënischer dan bijvoorbeeld een pak suikerklontjes. Daarnaast werkt dat ook net wat efficiënter. Zit er geen warme chocolademelk of cup-a-soup in de machine die je eigenlijk wil aanschaffen? Je kunt het uiteraard oplossen met losse zakjes van ieder naast de machine. Zolang je water uit het apparaat kunt tappen, kun je ook warme chocomelk en cup-a-soup maken.